"Giljotiin lahendab kindlasti kõik mured, ravimeetodiks on seda raske nimetada," ütleb dr Viktor Vassiljev,Foto: Robin Roots
Hea nõu
11. aprill 2021, 14:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Jalg valutab – millised on ravivõimalused? Amputatsioon?

"Kui on teostatud kaks korda artrodees hüppeliigesele ning valud koormusel endiselt, siis millised ravivõimalused veel on? Amputatsioon?"

Valutava jalaga kõndida saab, ilma jalata paraku mitte. No olgu, proteesi või karguga saab, aga siis langeb kogu koormus tervele jalale ja kaua siis sellegi liigesed vastu peavad, valutama hakkavad kohe kindlasti.

Artrodees on operatsioon, millega muudetakse liiges liikumatuks. Tehakse liigese tugeva deformatsiooni puhul pärast traumat või raske põletiku korral. Ja kui liiges ei liigu, siis jaotub koormus kõõlustele ja lihastele valesti, loomulikult tekitab see valu. Tuleb koormust vähendada, nii lihtne see ongi.

Täpsemalt pole mulle teada, mis seal liigeses veel toimub, võibolla on tegemist kas liigese või seda ümbritseva liigesekapsli ja kõõluste põletikuga, ainult kirurg või ortopeed oskab seda öelda, aga ravi on igal juhul olemas.

Hormoonisüstid, põletikuvastane ravi, füsioteraapia – meetodeid on palju. Kuigi lahti võetud ja looduse poolt ettenähtust teistmoodi kokkupandud liiges ei saagi funktsioneerida veatult ja valutult.

Aga et amputatsioon... Oleneb, mis amputeeritakse. Giljotiin lahendab kindlasti kõik mured, ravimeetodiks on seda raske nimetada, kuigi kunagise prantsuse arsti ja humanisti järgi nimetuse saanud. Tõele au andes dr Joseph-Ignace Guillotin siiski giljotiini välja ei mõelnud, aga see on juba hoopis teine lugu, mõneks teiseks korraks. Elame veel.