Foto: Scanpix
Uudised
9. aprill 2021, 17:37

Mõni geen võib ajus pärast surma üles ärgata

Zombigeenid?! Chicagos asuva Illinois' ülikooli teadlased uurisid geenide avaldumist värskes ajukoes ning leidsid, et mõned rakud muutuvad pärast surma isegi aktiivsemaks. 

Surmajärgsetel tundidel on inimese mõned ajurakud endiselt aktiivsed, kirjutab Science Daily. Chicago teadlased avastasid aga, et mõningate rakkude aktiivsus hoopis suureneb ning nad kasvavad hiiglaslikuks. Need nn zombigeenid olid omased vaid üht tüüpi rakkudele: gliiarakkudele. Need kasvasid mitu tundi pärast surma ning nende külge tekkisid pikad jäsemelaadsed lisandid. „Gliiarakkude suurenemine pärast surma pole ülemäära üllatav, arvestades, et nad on põletikulised rakud ning nende ülesanne on pärast ajuvigastusi, nagu näiteks hapnikuvaegus või insult, kõik ära puhastada,“ seletab üks uurimuse autoreid dr Jeffrey Loeb. 

Loeb rõhutab: avastus on märkimisväärne, kuna seni pole ajukudede uurimisel näiteks autismi või skisofreenia ravi leidmiseks arvestatud surmajärgset geenide väljendumist ega rakkude aktiivsust. Nüüd tuleks seda aga silmas pidada.