Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik.Foto: Merilin Ulm
Uudised
14. aprill 2021, 12:55

Olukorrast koroonarindel: Lõuna-Aafrika tüvi murrab vaktsiinikaitsest läbi (148)

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma rääkis koroonaviiruse olukorra pressikonverentsil, et viimased teated Norrast ütlevad, et koroonaviiruse Lõuna-Aafrika vabariigi (LAV) tüvi on vaktsiinist tugevam. Eestis on seni tuvastatud vähe LAVi tüve.

Härma sõnul tuuakse nakkust meile jätkuvalt sisse ning inglise ehk UK mutatsiooniga tüvi moodustab 90% kõigist nakatumistest.  Samas on Eestis diagnoositud ka 37 LAV mutatsiooniga tüve, neist 11 on kohalikud juhud ja suures osas omavahel seotud. 

„Eile tuli Norrast teade, et seal on kaks suurt puhangut hoolekandeasutustes, kus asutuse elanikud on küll juba vaktsineeritud kahe doosiga, kuid sellest hoolimata on tekkinud neis asutustes kolded,“ rääkis Härma, kelle sõnul said puhangud alguse asutuse vaktsineerimata töötajatest. „Osa nakatumisi on lõppenud juba ka surmadega. Andmed järjest kogunevad, et Lõuna-Aafrika  tüvi murrab läbi vaktsiinikaitsest, “

Härma lisas, et vaktsiin siiski pidurdab LAVi tüve, kuigi ei paku täielikku kaitset. Terviseameti info järgi on Eestis vähemalt üks LAVi tüvega juhtum. Tegu on inimesega, kes on saanud ühe vaktsiinidoosi. Tema tervis on vaatamata rohkem kui poolteist nädalat kestnud kõrgele palavikule hea.

„Nakkuse on ta kahetsuväärselt saanud läbi sisse toodud juhtumi, kelle kaudu on Eestis seotud mitmete teiste inimeste nakatumine Lõuna-Aafrika tüvega,“ täpsustas Härma. Kuna LAV tüve on senimaani riik sisse toodud, jälgitakse pingsalt juhtumeid, mis on alguse saanud väljapoolt Eestit. „Eestis ei tohi tekkida LAV tüve levikut,“ rõhutas Härma.

Pressikonverentsil tõi terviseameti peadirektori asetäitja veel välja, et Eestisse tuuakse viirus sisse ning eelkõige suvituspiirkondadest nagu Egiptus ja Türgi. Kurva rekordina toodi välja, et eelmisel nädalal suri 86 koroonapatsienti, kelle keskmine vanus oli 76 eluaastat.

Terviseminister Tanel Kiik selgitas, et valitsus ei langeta hetkel piiranguid, kuna see võib pakkuda vastupidist efekti praegusele: koroonanumbrid hakkaksid langemise asemel uuesti tõusma. Ehk ühiskonda ei hakata hetkel avama, kuna see tähendaks, et otsused tuleks paari nädala pärast uuesti ümber vaadata. Seda segadust aga ei taha valitsus tekitada. Valitsus plaanib piirangutest rääkida põhjalikumalt järgmisel nädalal.

Kiik ütles, et eesmärk aprillis on jõuda 70+ vanuserühmas vaktsiinihõlmatusega 70 protsendini.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5010 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 549 ehk 11% testide koguarvust. Ööpäeva jooksul suri kaheksa inimest, kokku on Covid-19 nõudnud 1057 Eesti inimese elu.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 317 inimesel. 239 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 693,2 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 14,1%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 48, haiglaravi vajab 529 patsienti. Haiglaravil olevate patsientide keskmine vanus on 68 aastat, kõikidest haiglaravi vajavatest patsientidest on üle 60-aastased 409 inimest (77%).