Teadusnõukoja juht Irja Lutsar.Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
16. aprill 2021, 16:54

Teadusnõukoja sellenädalased soovitused valitsusele: kui nakatumise langustrend jätkub, võib kaaluda piirangute leevendamist välitingimustes (30)

Teadusnõukoda annab iga nädala teisipäeval valitsusele soovitusi koroonaviiruse ohjamiseks. Soovitused avaldatakse reedeti. Nõukoja hinnangul on koroonaviiruse leviku piirangud jätkuvalt vajalikud, kuid kui nakatumine on jätkuvalt langustrendis, võib aprilli teises pooles osaliselt koole avada ja lubada tegevusi välitingimustes.

"Nakatumine on 10. aprilli seisuga jätkuvalt langenud, kuid langustrend on mõnevõrra aeglustunud. Nakatumiskordaja R on 10. aprilli seisuga vahemikus 0,78–0,83 ning on viimastel päevadel veidi tõusnud. Nakatumise langus on perioodil 3.–9. aprill toimunud kõikides vanuserühmades. Samuti on langustrend omane kõikidele maakondadele, kuid jätkuvalt on kõrgeim nakkuse levik Harjumaal," annab nõukoda olukorrast ülevaate.

Vähenema on hakanud nii haiglasse pöördujate kui ka patsientide arv, kuid koormus haiglatele jätkuvalt püsib. Umbes 50% COVID-19 patsientidest on COVID-palatites vähemalt kaheksa päeva. Suremus ei ole 11. aprilli seisuga veel langema hakanud.

Teadusnõukoja hinnangul hetkel kehtestatud piirangud jätkuvalt töötavad ning aitavad nakatumis- ja hospitaliseerimise näitajaid vähendada. Kui nakatumise langustrend on jätkuv, võib alates 26. aprillist järk-järgult piiranguid leevendama hakata.

Teadusnõukoja hinnangul peaks piirangute leevendamist alustama koolide osalisest avamisest ning laste huvitegevusest välitingimustes. Nakkuse jätkuval langemisel võib edasisi välitingimust leevendamisi kaaluda alates maikuust.

Nõukoja liikmed on Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer, Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi afektiivse psühholoogia vanemteadur Andero Uusberg, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst ja Tartu Ülikooli kirurgiliste haiguste professor Peep Talving, Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsioonhaiguste arst Pilleriin Soodla ja Tartu Ülikooli rakendusviroloogia uurija-professor Andres Merits.