Jevgeni OssinovskiFoto: Teet Malsroos
Uudised
19. aprill 2021, 17:46

Jevgeni Ossinovski: vaktsiinidoosid lähevad hoolimata valitsuse lubadusest ikka eakatest mööda (29)

Jevgeni Ossinovski kirjutab, et eakad olid küll prioriteediks kuulutatud, aga möödunud nädalal läksid vaktsiinidoosid ikkagi valdavalt mujale. 

"Järjekordne vaktsineerimisnädal on alanud. On aeg teha väike kokkuvõte eelmisest. Eelmine nädal oli oluline, kuna valitsus tunnistas, et vaktsiinikorralduses oli asi lappama läinud. Eakad olid küll prioriteediks kuulutatud, aga vaktsiinidoosid läksid valdavalt mujale. 

Tehti tõsisel ilmel avaldusi nii pea- kui sotsiaalministri suuga, peatati eesliini vaktsineerimine ning lubati tõesti eakate vaktsineerimine järele aidata. 

Mis on tänane olukord? 80+ vanuste vaktsiiniga hõlmatuselt on Eesti jätkuvasti Euroopa Liidu viimaste seas. Parimatel riikidel juba ammu üle 90 protsendi, EL/EMP mediaanhõlmatus 72,5 protsenti. Meil ainult 54 protsenti. Väga halb tulemus.

Kuhu läksid eelmise nädala süstid? Kokku tehti ligi 40 000 süsti, millest 80+ vanuserühmale 3031 süsti. See on 8 protsenti kõigist doosidest ning kõige madalam (sic!) osakaal nädaladoosidest alates jaanuarikuust. Tervelt kaks kolmandikku doosidest läks alla 70aastastele.

Väidetakse vastu, et eelmisel nädalal tehti osale eesliinist teine doos. Tõsi, alla 70aastastele tehti 8424 teise doosi süsti, mis on viiendik kõigist lõppenud nädala doosidest. Kuna nende tegemine oli vältimatu, arvutame teised doosid maha ja vaatame, kellele tehti esimene doos. Kas vähemalt esimeste dooside puhul on lubatud eakate prioritiseerimine tegelikkuseks saanud?

Kahjuks mitte. Esimesi doose tehti kokku 29 tuhat. Neist alla 70aastastele läks 17901 doosi ning 70+ vanustele vaid 11043. Kõige haavatavamale 80+ earühmale jagus kõigest 2400 doosi. 

Graafikult saab täpsemalt vaadata, aga torkab silma, et 40-49aastastele tehti sama palju esimese doosi süsti kui 80+ vanuserühma inimestele.

Meenutuseks, 80+ hospitaliseerimise risk on üle 40% ning suremuse risk üle 10 protsendi. 40-49aastaste puhul on hospitaliseerimise risk 2 protsenti ja suremuse risk nullilähedane. 

Jah, dooside osakaaluks üle ja alla 70aastastel on esimeste dooside puhul 40/60, mitte 33/67, aga järeldus sellest ei muutu.

Me jätame oma kõige haavatavamad juba kuude kaupa kaitseta. Logiseva vaktsineerimiskorralduse tõttu on surnud kümneid inimesi, lähiajal sureb veel kümneid. Need surmad olid ja on ennetatavad. Mis toimub? Kaua veel?"