Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
22. aprill 2021, 21:23

Algselt ilmus 20.04, täiendatud 22.04

Euroopa ravimiamet: Johnson & Johnsoni vaktsiini kasu kaalub üliharuldase riski üles (16)

Euroopa ravimiameti (EMA) ohutuskomisjon leidis, et USA tootja Johnson & Johnsoni tütarfirma Jansseni toodetud koroonavaktsiini ja üliharuldaste trombide vahel võib olla seos, kuid rõhutas, et üldine kasu kaalub kõik riskid üles. USAs on üle seitsme miljoni inimese Johnson & Johnsoni vaktsiinidoosi kätte saanud, neist kaheksal tekkisid hiljem trombid, üks inimene suri. 

EMA teatas, et Jansseni vaktsiini infolehele peaks lisama hoiatuse, et selle kõrvalnähuks võib olla haruldane VIPIT-sündroom ehk ebaharilike trombotsüütide vähesuse ja trombooside tekkimine.

EMA uuris lähemalt kõiki kaheksat juhtumit ja leidis, et trombid tekkisid alla 60aastastel inimestel kolme nädala jooksul pärast vaktsineerimist. Enamik neist olid naised. „Hetkel olemasolevate tõendite põhjal ei ole kindlaid riskifaktoreid leitud,“ lisas ravimiamet.

EMA rõhutas, et vaktsiin on koroonaviirusega võitlemisel tõhus ja sellest saadav tulu kaalub võimaliku üliväikese riski igal juhul üles. Koroonaviirusega nakatudes on trombioht kordades suurem. CNNiga kõnelenud tromboosiekspert dr Alex Spyropoulos nimetas COVID-19 lausa „kõige trombirohkemaks haiguseks“, mida tema on oma eluajal näinud. Spyropoulose ja tema kolleegide meelest on irooniline, et hirm kõvasti haruldasema trombiohu ees heidutab inimesi vaktsineerimast, luues riski, et nakatuvad viirusega, mis tekitab neile selle kardetud trombi hoopis suurema tõenäosusega.

COVID-19 Vaccine Janssen on adenoviirusvektoril põhinev vaktsiin, mille toime saabub kaks nädalat pärast vaktsineerimist. Teistest erinevaks teeb Jansseni COVID-19 vaktsiini see, et seda manustatakse ühe annusena, seega pole vajadust arsti juurde teist aega kinni panna ja arvutada nädalaid, nagu teiste vaktsiinide puhul.

Vaktsiinile anti Euroopa Liidus müügiluba 11. märtsil 2021, kuid vaktsiini laialdast kasutamist Euroopa Liidus ei ole veel alustatud. Ettevõte soovitas juba saadetud annused kuni ohutuskomisjoni soovitusteni säilitada. Firma teatas nüüd oma kodulehel, et taastab tarne Euroopa Liitu, Norrasse ja Islandile. Ettevõte lubas lisada haruldaste juhtumite kohta infolehele vastava teabe ning juhised nende raviks.