Foto: Kaader videost
Uudised
28. aprill 2021, 12:49

VIDEO | Härma: Suurbritannia tüvi moodustab juba peaaegu 95 protsenti uutest koroonajuhtudest (33)

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning teadusnõukoja juht Irja Lutsar andsid ülevaate COVID-19 olukorrast Eestis.

Mari-Anne Härma andis teada, et koroonaviiruse sissetoodud juhtude arv oli üle kahe kuu kõige madalam – 73 juhtu. Kõige rohkem toodi viirust sisse Egiptusest. Möödunud nädalal tuvastati ka üks LAV-i tüvi, mis oli sisse toodud Soomest. 

Härma sõnul teeb kõige rohkem muret Suurbritannia tüvi, mis on kiiremini leviv ja nakkav ja mis moodustab 95 protsenti kõigist juhtudest. LAV-i tüvi võib olla nakkavam, et erinevalt Briti tüvest murrab see vaktsiinidest paremini läbi. "Brasiilia tüve veel Eestis tuvastatud ei ole, aga see võib olla aja küsimus."

Härma pani südamele, et reisilt tulles ei tohiks lapsi kohe järgmisel päeval lasteaeda ega kooli saata. 

Tanel Kiik andis teada, et sel nädalal loodetakse vaktsineerida vähemalt 50 000 inimest, järgmisel nädalal veelgi rohkem. Samuti on paranenud vaktsiinide tarnekindlus. Eestis on praegu kasutusel kõik neli Euroopa Liidus müügil olevat vaktsiini – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Jannsen, mida kasutatakse kodudes vaktsineerimiseks.

Irja Lutsar selgitas, et Euroopa ravimiameti analüüsi kohaselt on vaktsiini tõttu tekkinud trombidega seotud sündroom suurem oht noorte puhul ning alates 50. eluaastast muutub see oht harvemaks. Samas muutub selles vanuseklassis haiguse kulg palju suuremaks. "Seetõttu panime rohkem muret tekitavate vaktsiinide puhul vanuse alampiiri just 50 peale."

Järgmisest nädalast hakatakse vaktsineerima 50+ inimesi ja 17. maist kogu elanikkonda. "50+ vanuserühmani liigume varem, sest nagu ka Euroopa ravimiameti uuringust selgus, on nende puhul noorematega võrreldes suurem risk," täpsustas Kiik.