Foto: Kuvatõmmis
Uudised
30. aprill 2021, 13:59

Digitaalne vaktsineerimistõend on valmis (15)

COVID-19 vastu vaktsineeritud inimestel on võimalik patsiendiportaali kaudu luua endale ise tasuta võltsimiskindel vaktsineerimistõend, mis võimaldab edaspidi Euroopa Liidus turvalisemalt liikuda. Tõendit saab kasutada nii nutiseadmes kui ka väljaprinditud kujul.

„Vaktsineerimist tõendava QR-koodiga on esmakordselt võimalik kinnitada, et seal olevad andmed pärinevad riiklikust andmekogust ja on usaldusväärsed,“ selgitas Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse tervisetalituse juhataja Tõnis Jaagus. „Juunis loome võimaluse samasse tõendisse lisada kinnitatud info ka oma COVID-19 testitulemuste või läbipõdemise kohta.“

Tõnis Jaaguse sõnul saavad tõendi endale genereerida hetkel vaid vaktsineeritud inimesed – neile tekib patsiendiportaalis selleks eraldi nupp. „Pärast vaktsineerimist edastab tervishoiutöötaja tervise infosüsteemi immuniseerimise teatise, mille alusel saabki inimene endale selle tõendi genereerida,“ selgitas Jaagus.

„Eestis on üle 330 000 inimese, kes on vähemalt ühe vaktsiinidoosiga COVID-19 vastu kaitstud. Juba mai- ja juunikuu jooksul saavad järk-järgult vaktsineerimise võimaluse kõik täisealised. Vaktsineerimisega hõlmatuse suurenemine on oluliselt vähendanud haiglaravi koormust ning võimaldab järk-järgult ühiskonda avada. Vaktsineerimistõend on praegu mõeldud eeskätt piiriületusel vaktsineerituse tõendamise lihtsustamiseks ning sõltuvalt sihtriigis kehtivatest piirangutest võib anda vabastuse näiteks eneseisolatsioonist, nagu see on Eestis,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. 

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti hinnangul on ettevõtted näidanud üles huvi vaktsiinitõendite kasutuselevõtu vastu ka riigi sees. 

Vaktsineerimistõend ei ole eeltingimuseks riiki sisenemisel, samuti ei garanteeri see inimesele vabastust eneseisolatsioonist. Reisides tuleb alati arvestada võimalike piirangutega sihtriigis. Eesti vaktsineerimissertifikaadi tehnilise lahenduse valmimine võimaldab meil olla valmis Euroopa rohelise digitõendi kasutuselevõtuks. Euroopa rohelise digitõendi kasutuselevõtuga luuakse piiriülene raamistik vaktsineerimiste, testimise ja läbipõdemise tõendite väljastamiseks, verifitseerimiseks ja tunnustamiseks, et lihtsustada liikumist Euroopa Liidus .  

Vaktsineerimistõendi arendusse panustasid Guardtime, Nortal ja Industry62.