Tanel KiikFoto: Ekraanitõmmis
Uudised
3. mai 2021, 12:57

VIDEO | Tanel Kiik: vaktsineerimine on ainus viis, kuidas piirangutest väljuda (151)

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer andsid esmaspäeval kell 13 pressikonverentsi, arutamaks olukorda koroonarindel.

Töönädala lõpuni isolatsioonis viibiv Tanel Kiik ütles, et kuigi nakatumisnäitajad on langemas, sooviks näha veel madalamaid numbreid. Ta sõnas, et nakatumisnäitaja on samal tasemel eelmise aasta novembriga, ent peab veelgi alla minema. 

Positiivsest küljest nentis minister, et eelmisel nädalal tehti rekordiliselt üle 53 000 vaktsiinisüsti. Ta lisas, et vaktsineerimine on ainus viis, kuidas piirangute alt vabaneda, sest vastasel korral jääbki riik kinni-lahti vahel pendeldama. 

"Vaktsineerimine on tundlik teema, inimesed tahavad küsida ja täpsustada detaile. Tuletan meelde, et usaldame tervisetöötajaid ja eksperte. Kõik Eestis pakutavad vaktsiinid sobivad 50+ inimestele," lisas Kiik. 

Tänasest saavad registreeruda vaktsineerimisele 50+ vanuserühmas inimesed ning Marek Seeri sõnul on huvi olnud seni suur. Ta sõnas, et kui kella 10.30 ajal oli 2300 vaba aega selleks ja järgmiseks nädalaks, siis vahetult enne pressikonverentsi oli saadaval veel 631 vaba aega. "Suure tõenäosusega saavad need täna otsa, aga pole põhjust muretseda," ütles Seer ja lisas, et see nädal tuleb alla 50 000 doosi. Juba praeguseks on 50–59aastaste seas vaktsineeritud 50 000 inimest, kes on kas meditsiinitöötajad või riskirühma kuulujad.

Vastates ajakirjaniku küsimusele eelmisel nädalal Ida-Virumaal alanud n-ö 1 + 1 strateegia kohta, ütles Seer, et huvi oli märgatav. Kuigi täpset numbrit ta öelda ei saa, siis vaktsineeritute protsent kasvas mühinal 70–79aastaste seas ja ka noorte hulgas. 

Vaktsiinitarnete kohta ütles Kiik, et miljon doosi jaguneb kolme kuu peale. Aprillis jõudis Eestisse 240 000 doosi, mais ja juunis oodatakse enamat. Ministri sõnutsi saaks võimaluse korral süstida nädalas 70 000 – 80 000 doosi. 

Küsimusele, kas piirangute leevendamistega kardetakse korrata eelmise valitsuse eksimusi, vastas Kiik, et olukorrad pole võrreldavad. Minister ütles, et jaanuariga oli vaktsineeritud vaid paarkümmend tuhat inimest. Ta ütles, et kui praeguseks poleks kedagi vaktsineeritud, teeks leevendusi vaoshoitult, ent nüüd on valdav osa eakaid ja riskirühmi juba kaitsepoogitud. Kiik lisas, et sellepärast saab olla piirangute leevendamisega kiiremad, et lapsed saaksid kiiremini kooli ja ettevõtted tegutseda.

Küsimusele, kas vastab tõele, et Eestis on kasutamata 120 000 vaktsiinidoosi, ütles Seer, et nii see pole. "Kui doos on kasutamata, siis ta on ootel teine doos. See on pidevalt muutuv laoseis ja selle tõlgendamine on väga libe tee," ütles vaktsineerimisjuht.

Kiik lisas, et vaktsiinidooside laoseisu jälgimine on muutunud justkui rahvusspordiks. Ta ütles, et näiteks AstraZeneca vaktsiinitarned on ootamatud ja sel nädalal ei tule ühtegi doosi, ka järgmise nädala osas valitseb ebakindlus. Ministri sõnul ei saa kellegi teise doose esimese süsti jaoks ära kasutada ning laos olevad doosid on mõeldud teise süsti jaoks.