Arkadi PopovFoto: Stanislav Moshkov
Uudised
3. mai 2021, 19:32

Vaktsineerimise eapiir võib kaduda 17. maist (14)

17. mail plaanitakse üle Eesti avada neli suurt vaktsineerimiskeskust. Samast päevast peaks kaduma ka eapiir vaktsineerimisaja broneerimisel, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Eelmisel nädalal süstiti Eestis üle 50 000 vaktsiinidoosi. See on küll rekord, kuid üle poole neist olid teised doosid. Vaktsineerimise juht Marek Seer ütles, et need vaktsiinid, mis on praegu külmkappides ootel või jäetakse sinna ootele sel nädalal, on kõik kaetud teise doosi manustamise vajadusega.

"Käesoleval, järgmisel ja ülejärgmisel nädalal on teiste dooside vajadus üsna kõrge. Asja eest teist taga meil doosid ei seisa. Reeglina on nii palju ootel, kui on selle, jooksva nädala, teise doosi vajadus. Tegelikult AstraZenecat natuke rohkem, kuna meil ei ole AstraZeneca selle nädala tarne veel kinnitatud. Mul peab seega hetkel olema kaetud käesoleva nädala dooside vajadus, pluss natuke ka järgmist nädalat," ütles Seer.

Esmaspäeva hommikul, pärast mõningasi tõrkeid, avanes 50+ vanuses inimestel võimalus end üleriigilises digiregistratuuris vaktsineerimisele kirja panna. Tööpäeva lõpuks oli seda võimalust kasutanud üle 5900 inimese. 

Lääne-Tallinna keskhaigla juht Arkadi Popov ütles, et huvi on tõesti olnud suur.

"Alguses me ei planeerinud osaleda sellel nädalal, sest meil on väga palju kohustusi seoses vaktsineerimisega. Aga ikkagi tegime täiendavad ajad lahti ja need täitusid silmapilkselt läbi üleriigilise digiregistratuuri. Nii et huvi on väga suur," sõnas Popov.

Popov ütles, et praegu veel jõutakse pidevalt ressurssi suurendades olemasolevad vaktsiinid ära süstida.

17. maist aga peaksid tööle hakkama suurvaktsineerimise keskused üle Eesti.

"Plaan on olemas, et vähemalt neljas regioonis sellised keskused alustavad tööd. Tartus juba töötab. Tegelikul me räägime ka Põhja-Eesti regioonist, siin Tallinnas vähemalt üks selline keskus tekib, ning räägime ka Ida-Virust ja Pärnust," kinnitas Popov.

Popov lisas, et sellest hetkest võiksid ka vaktsineerimise nimekirjad vabaks minna ehk neisse keskustesse saaksid vaktsineerimisaegu broneerida kõik soovijad vanusest hoolimata.