Foto: Toomas Tatar
Uudised
5. mai 2021, 20:36

Karmen Joller: „See on eeskujuks kõigile tervishoiuasutustele.“

Tallinna kiirabi laseb vaktsineerimata töötajad lahti (355)

Delfini jõudis kiri, milles Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas edastas kiirabiõele ja brigaadijuhile Joona Sõsale hoiatuse: 17. maiks peab ta esitama personaliosakonnale vaktsiinipassi, vastasel juhul öeldakse leping üles. Sama kehtib ka teiste vaktsineerimata töötajate puhul.

Adlase sõnul võib üks kiirabibrigaadi töötaja puutuda aastas kokku umbes tuhande patsiendiga, seejuures on pea kõik neist vähemalt hetkeseisundi mõttes riskigrupis.

"Ka siis, kui terve inimene on saanud autolt löögi, on tema organismi vastupanuvõime muutunud," ütles kiirabijuht Delfile.

"Tagajärjed võivad olla surmavad," kirjeldas ta probleemi tõsidust.

Refereeritud artikli täistekst Delfis.

Perearst Karmen Joller leiab, et Tallinna kiirabi otsus hoida tööl vaid vaktsineeritud töötajaid on eeskujuks kõikidele tervishoiuasutustele. 

""Primum non nocere" (esmalt ära kahjusta) on arstiteaduse üks olulisemaid printsiipe. Kõige olulisem on tagada inimese ohutus olukorras, kus ta niigi hapras seisus meedikute abi vajab. Inimese kaitseks tuleb rakendada kõiki abinõusid: vaktsineerida, kanda isikukaitsevahendeid, steriliseerida, desinfitseerida jne. On jube mõelda, et me paneme luumurruga jäseme kipsi või anname soovitusi nohu raviks, aga patsient lahkub meie juurest hoopis eluohtliku ja ettearvamatu haigusega," kirjutab Joller ühismeediapostituses.

Joller märgib, et me ju keegi ei kujuta ette olukorda, kus kirurg ütleb, et ta pole näiteks usulistel või eetilistel põhjustel nõus kandma operatsiooni ajal kindaid. 

"Ka ei kujuta me ette olukorda, kus õde ütleb, et tema põhimõtteliselt ei ole nõus ühekordset süstalt üks kord kasutama, vaid soovib seda kasutada mitu korda. Ei kujuta ette ka hooldustöötajat, kes ütleb, et tema põhimõtteks on käsi mitte kunagi pesta ja seepärast ta viibki kõigepealt ära patsiendi siibri, tühjendab selle ja peseb, ja siis toob patsiendile toidu," seletab ta.

Joller märgib, et vaktsineerimine on meedikutele sama elementaarne kaitsevahend nagu mask, kindad või lihtne kätepesu. "Kui ei taha vaktsineerida, siis palun hoia patsientidest eemale," soovitab ta.