Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
14. mai 2021, 10:33

Ööpäevaga lisandus 279 koroonaviirusega nakatunut, haiglaravi vajab 237 patsienti (177)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5089 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 279 ehk 5,5% testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 116 inimesel. 88 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 70, Tartumaale 26, Pärnumaale 19, Valgamaale 13 ja Viljandimaale 9 uut nakkusjuhtu. Jõgevamaale lisandus 7, Järva- ja Saaremaale 3, Lääne-, Põlva-, Rapla-, Võru- ja Lääne-Virumaale 2 uut positiivset testitulemust. Hiiumaale uusi nakkusjuhte ei lisandunud. 3 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 327,5 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 7,1%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi Covid-19 haigusjuhtumeid kokku 23, haiglaravi vajab 237 patsienti. Haiglaravil olevate patsientide keskmine vanus on 66 aastat, kõikidest haiglaravi vajavatest patsientidest on üle 60aastased 166 inimest (70%).

Ööpäeva jooksul manustati 12 948 vaktsiinidoosi, vaktsineerimisi on tehtud kokku 391 119 inimesele, vaktsineerimiskuur on lõpetatud 175 806 inimesel. Üle 70aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on 64%. 70+ vanusegruppi on üle 60% vaktsineeritud kõikides maakondades, välja arvatud Ida-Virumaal.

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIN

Esmaspäevast alustasid tööd vaktsineerimiskeskused ja vaktsineerimine COVID-19 vastu avatakse kõigile täisealistele. Koormuse hajutamiseks avaneb digiregistratuuris vaktsineerimiseks aja broneerimine tänasest, inimestele vanuses 40 ja esmaspäevast juba kõigile alates vanusest 16 eluaastat. Uued vaktsineerimise ajad avatakse digiregistratuuris jooksvalt vastavalt vaktsiinitarnetele.

Üleriigilises digiregistratuuris on tänahommikuse seisuga enam kui 2600 vaba vaktsineerimise aega tervishoiuasutustesse üle Eesti. Vaktsineerimise aegasid pakuvad digiregistratuuris City Tervisekliinik, Corrigo, Eesti Diabeedikeskus, Hiiumaa Haigla, Ida-Tallinna Keskhaigla, Ida-Viru Keskhaigla, Järvamaa Haigla, Jõgeva Haigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, Läänemaa Haigla, Lõuna-Eesti Haigla, Medita Kliinik, Põlva Haigla, Qvalitas Arstikeskus, Rakvere Haigla, S Silmarõõm, Sanatoorium Tervis, Tallinna Eriarstikeskus, Tartu Ülikooli Kliinikum, TNP Konsultatsioonid, Viljandi Haigla ja Viru Haigla.

Iga inimene, kes kuulub hetkel vaktsineeritavasse sihtrühma, näeb sellekohast infot ka patsiendiportaalis (www.digilugu.ee), kust ta saab kohe liikuda üleriigilise digiregistratuuri vabade aegade vaatesse. Aegu on võimalik digitaalselt broneerida kõigis oma ajad avalikustanud haiglates.

Tehnilistes küsimustes või digiregistratuuris aja broneerimiseks võib võtta ühendust TEHIKu kasutajatoega telefonil 794 3943 või e-posti aadressil [email protected] (iga päev kell 7–22).

Olukord paraneb, kuid oht ei ole möödas

Väga kõrge riskitaseme tõttu tuleb ka ilusate ilmade saabudes hoida teiste inimestega turvalist vahemaad, vältida kogunemisi, hoiduda pidudest ja kanda siseruumides maski. Isegi väheste haigusnähtude korral tuleb minna testima ning haige või lähikontaktsena jääda koju.