Kui surnu oli täisealine ja teovõimeline, saavad lähedased tema terviseandmeid ainult siis, kui ta oli eluajal selleks loa andnud, kinnitab dr Viktor Vassiljev.

Foto: Robin Roots
Hea nõu
17. mai 2021, 07:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas koroonasse surnud inimese lähedased saavad haiglast andmeid, kuidas teda üldse raviti? (21)

„Sooviksin teilt teada, kas on võimalik Covidisse surnud inimese lähedastel saada haiglast andmeid. Milliseid ravimeid on kasutatud lahkunu ravimisel, kui patsient oli hingamisaparaadi all, milliseid doose hapnikku talle manustati ja miks? Millised olid verenäidud, et selliseid doose oli vajalik kasutada? Huvitav on, et nii Kaja Kallas, Boris Johnson, Donald Trump, kõik põdesid haigust 2–3 päeva. Järelikult ravi on olemas. Palju on haigekassa toetanud haiglaid remdesiviiri või favipiraviiri ostmisel, kellele neid manustatakse?“

Jah, kõik on täna kõvad spetsialistid epidemioloogia ja viroloogia alal, ainult arstid ei tea midagi. Mis pole ka kellegi uudis. See tagantjärele uurimine pole inimkonna ajaloo jooksul ühtegi kadunukest tagasi toonud. Aga eks ellujäänute südamerahu ole ka tähtis, ju siis vajavad küsimused vastuseid.

Kui surnu oli täisealine ja teovõimeline, saavad lähedased tema terviseandmeid ainult siis, kui surnu ise on loa andnud. Ta saab selleks eluajal oma terviseloos märke teha. Muudel juhtudel pääsevad terviseandmetele ligi ainult uurimisorganid ja kohus.

Mingeid salaravimeid eliidi ravimiseks Eestis ei kasutata, sel lihtsal põhjusel, et eksperimentaalseid ravimeid, mis pole korralikke katseid läbinud ja mille ohutuses pole täit veendumust, katsetakse enne ahvide kui presidentide peal.

Eestis müügiloata ravimeid saab teatud ja väga kindlalt põhjendatud juhtudel haigekassa rahastusel, aga mitte kõiki, eriti kallid uue põlvkonna ravimid ostab haigekassa vastava ekspertkomisjoni otsusel. Ausalt öeldes pole ju meil eriti tõhusat ravimit ka lihtlabase gripi vastu.

Et tegemist on siiski suhteliselt uue nakkusega, siis muidugi proovitakse erinevaid ravimeetodeid, ka meil, ainult tõesti mitte eliidi peal. Ja mis puutub sellesse, et keegi sureb Covid-19sse ja keegi põeb läbi paari päevaga, siis enamik inimesi üldse ei nakatu või teeb läbi asümptomaatiliselt, enesele teadmata, aga miks see nii on – seda tuleks küsida kirikuõpetaja käest, ainult kirikud olid selle loo kirjutamise ajal veel kinni.