Grillida võib ka köögivilju.

Foto: Vida Press
Hea nõu
15. mai 2021, 12:00

Suvi on aeg õhtusteks grillimisteks, matkadeks ja väljasõitudeks. Kuidas kõige selle kõrval aga tervislikku vormi hoida? Kui sageli on sinul läinud nii, et alustad suve sportlikku vormiga ja sügisel avastad, et sellest ei ole enam midagi alles?

JUBA GRILLID? Järgi neid nelja soovitust, et vorm ei läheks täiesti käest ära!

Rakvere saadiku ja personaaltreeneri Siim Kelneri sõnul täituvad seetõttu just sügisel spordiklubid inimestega, kes entusiastlikult treenima asuvad. „Tegelikult on suvi suurepärane aeg, et oma enesetunnet parandada tasakaalustatud toitumise ja aktiivsete harjumuste abil. Seda tuleks teha muidugi teadlikult,“ rõhutab Kelner.

Aktiivne tegevus päevakavasse

Suvel ei kipu inimesed väga spordiklubidesse, kuid sellegipoolest võiks olla aktiivne. „Jooksmas, ujumas või jalutamas käimine ei maksa midagi, aga tagab hea enesetunde ja tervise. Nädalas võiks vähemalt kolm korda ennast natuke aktiivsemalt liigutada,” soovitab Kelner.

Grilli, aga vaata, mida grillid

„Eelistada võiks taist liha, olgu tegemist kana-, veise- või sealihaga. Muide, ka sealihatoodete seast leiab taljesõbralikke valikuid.“

Üheks oluliseks grillipeo osaks on ka kõikvõimalikud kastmed. Nende valimisel tasub aga olla tähelepanelik, sest tihtipeale sisaldavad need ülearu suhkrut. Võimalusel tee kaste hoopis ise.

Köögivili käib grillimise juurde

Liha kõrvale sobivad suurepäraselt nii grillitud köögiviljad kui ka erinevad salatid. See aitab toidukorra tasakaalus hoida. Alati ei pea tegema tavalist kurgi-tomati salatit. „Minu enda hiljutine lemmikavastus on jääsalat, millele lisan õuna, kurki, tomatit ja suvikõrvitsat,” lisab Kelner, kes soovitab vahelduse mõttes katsetada erinevate köögi- ja puuviljadega.

Aga alkohol?

Tihtipeale arvatakse, et suviste grillipidude juurde peaks kuuluma ka alkohol. Tegelikult saab täpselt sama toreda peo ka alkoholivabalt. Internetist leiab palju huvitavaid alkoholivabasid retsepte, mis pakuvad suvisel grilliõhtul mõnusat värskendust.

Kui aga siiski soovid juua alkoholi, siis ära unusta vett vahele võtta. „Mida rohkem jood vett, seda vähem tarbid alkoholi.”