„Peaks ajateenistusse minema, seal õpetatakse tervisliku käitumise reeglid selgeks,“ soovitab dr Viktor Vassiljev.

Foto: Robin Roots
Hea nõu
18. mai 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kuidas kühmus seljast lahti saada?

„Lapselaps käib ja istub kogu aeg kühmus. Selge see, et veedab liiga palju aega arvuti taga, aga no katsu sa talle see selgeks teha. Kuidas rüht lihtsalt ja kiirelt paika saada? Tegemist on 18aastase poisiga.“


Vanaema mure on arusaadav, kuigi tegemist täisealise isikuga ja lõppude lõpuks on tal ka vanemad olemas. Peaks ajateenistusse minema, seal õpetatakse tervisliku käitumise reeglid selgeks. Et seljalihased lülisammast korralikult sirgu hoiaksid, on kõige lihtsam ja kiirem moodus korralik igapäevane trenn. Igasugused meditsiinilised variandid on tunduvalt aeglasemad ja tulemused kahtlased.

Aga küsimus on täiesti asjakohane, kusjuures sooneutraalne – tüdrukutel ju sama mure. On üles kasvanud terve põlvkond noori, kellel peaaegu et sünnist saadik nutiseade näpus ja selg küürus. Kusjuures ka paremale või vasakule viltu – sõltuvalt sellest, kummas käes vidinat enamasti hoitakse.

Pole viga, läheb üle, kui tehnoloogia areneb niikaugele, et kiip istutatakse pähe ja pilt saadetakse silmaläätsele. Mis hädad sellega kaasnevad – seda praegu ei tea, aga küllap meenutame siis heldinult kuldseid aegu, kui moblat hoiti veel pihus ja muud hullu polnud, kui ainult selg viltu.