Foto: Maria Kilk
Uudised
15. mai 2021, 12:28

Tormijooks vaktsiinile: Tallinnas on ajad otsas, inimesed on valmis sõitma Saaremaale ja Rakverre, et süsti saada (25)

Laupäeval avati digilugu.ee portaalis koroonaviiruse vastu vaktsineerimisele registreerimine üle 30aastastele. Laupäeva lõunaks on Tallinnas vaktsineerimisajad juba täidetud.

„Vabandust, hetkel on Tallinnas COVID-19 vaktsineerimise ajad otsas. Vabu aegu on veel Tartu Ülikooli Kliinikumis, Narva Haiglas, Ida-Viru Keskhaiglas, Valga Haiglas, Kuressaare Haiglas, Hiiumaa Haiglas, Raplamaa Haiglas, Pärnu Haiglas ja Haapsalu NRKs,“ kuvatakse portaali avades teade.

Tallinnasse pakutavad ajad olid otsas juba laupäeva esimestel tundidel. Nii põrutavad ilmselt paljud Harjumaa elanikud teistesse maakondadesse end vaktsineerima. Alates reede õhtul kella 22 kuni laupäeva hommikul kella 9ni oli portaalis tehtud 6885 broneeringut, ütles Delfile COVID-19 vaktsineerimise töörühma nõunik Gea Otsa.

„Tallinnas ja Harjumaal said ajad kiiresti otsa. Esialgu ongi aegu pakkuda vähem, kui on soovijaid, kuid neid lisatakse vastavalt vaktsiinide saabumisele. Järgmine suurem kogus aegu, peamiselt juunikuusse, lisatakse digiregistratuuri esmaspäeva õhtul ning seejärel lisandub neid jooksvalt veel. Palume veel veidi kannatlikkust. Mai- ja juunikuu jooksul saavad kõik soovijad esimese kaitsesüsti,“ selgitab Otsa.

Laupäevast, 15. maist saavad kõik vähemalt 30aastased inimesed registreeruda koroonavaktsineerimisele. Digiregistratuuris avanes võimalus aja broneerimiseks juba reedel kell 22.

Küll aga esmaspäeval algama pidanud 16aastaste ja vanemate vaktsineerimisele broneerimine ei saa startida südaööl, vaid hoopis sama päeva õhtul. Põhjuseks on vaktsiinitarnete ebakindlus.

Pfizer on ära kinnitanud 17. ja 24. mai tarnitavad vaktsiinikogused, mis on vastavalt 42 000 ja 43 000 doosi. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik rääkis Õhtulehele, et kinnitus puudub 31. maiga algava nädala ja järgmiste juuninädalate tarnekoguste osas. „See on üks põhjuseid, miks oleme otsustanud avada laiema vaktsineerimisvõimaluse esmaspäeva õhtul, hinnanguliselt kell 19,“ ütles Kiik.

Minister loodab, et esmaspäeva õhtuks on Eestil täpsemad andmed Pfizer Biontechi tarnete kohta ja tervishoiuasutused on jõudnud avada vaktsineerimisaegu.

Covid-19 vaktsineerimise töörühma kommunikatsioonijuht Gea Otsa täpsustas, et esmaspäeva õhtul avanevad vaktsineerimise ajad tulevad juunikuusse.