Kardetakse, et viirusmutatsioon jõuab noorte kaudu ka eakate ja teiste riskirühmadeni.

Foto: Vida Press
Uudised
18. mai 2021, 11:07

LEVIB NAGU KULUTULI: selles Soome paigas kasvab kiiresti ohtliku India tüvega nakatunute arv (9)

Keski-Pohjanmaa maakonnas ei näita epideemia veel vaibumise märke, pigem vastupidi. Olukord on eriti muret tekitav, sest seal on hoogsalt levimas koroonaviiruse mutatsioon, nn India tüvi, kirjutab Yle uudisteportaal.

India tüvi levib selles maakonnas kiiresti noorte hulgas, kes on veel vaktsineerimata. „Viirus levib nüüd nagu kulutuli,“ mainis üks kohalik tervishoiujuht. Kardetakse, et noorte kaudu jõuab viirusmutatsioon ka eakate ja teiste riskirühmadeni.

Keski-Pohjanmaa piirkonnas on viimase kahe nädala jooksul avastatud 124 koroonaviirusega nakatunut. Nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta on 160. See annab piirkonnale õiguse saada lisakoguse vaktsiine. Lisakoguse saamise kriteeriumid on Soomes täietud, kui nakatumisnäit on üle 100.

Keski-Pohjanmaal on karantiini pandud üle tuhande inimese. Arvatakse, et vabatahtlikus karantiinis on veel sadu inimesi. Terviseamet teeb suurt tööd, et tuvastada nakatumiskett ja lähikontaktsed. Kaalumisel on lisatööjõu palkamine nii nakkusahelate tuvastamiseks kui ka vaktsineerimiseks.

 Nakatumiste levikus on süüdistatud seni peamiselt üht maipühade üritust, kuid see on vaid üks paikadest. Nakkus hakkas levima ka kutsekooli õpilastele suunatud värbamisürituselt.  Kuid päris täpselt pole teada, kus sai levik alguse. Noorte värbamisüritusel liikus palju inimesi, kasutati küll turvameetmeid, kuid viirus pääses ikka levima.