„Viirusnakkuse vastu on üsna kasutud, mõeldud mürgiste gaaside eest kaitseks,“ iseloomustab vanu gaasimaske dr Viktor Vassiljev.

Foto: Robin Roots
Hea nõu
23. mai 2021, 15:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas vanad gaasimaskid kahjustavad organismi? (4)

„Kas vanad vene gaasimaskid võivad kahjustada organismi? Kas nad sisaldavad asbesti?“


Oleneb, milleks kasutada. Mul endalgi üks vedeleb, pole viiskümmend aastat talle otstarvet leidnud. Viirusnakkuse vastu on üsna kasutud, mõeldud mürgiste gaaside eest kaitseks. Sisaldavad mitte asbesti, vaid aktiveeritud sütt, milline on täiesti kahjutu.

Aga kui pähe tõmbad, siis naljalt üle poole tunni vastu ei pea. Ja kui ei oska klappi lahti teha, siis lämbud ära juba minutiga. Nii et kahjustavad organismi küll. Ja mitte sellepärast, et vene omad – lollusel pole ju rahvust.
Piirid on lukus, aga ilus ilm on piiriülene, vahepeal oli taevas isegi nii selge, et Tallinna teletorni tipust pidi olema Helsingit näha. Eks ta ole, esialgu ainult sealt näebki. Kunagi see torn selleks ehitati, et silmapiiril kollitavat kommunismi näha. Kuni selgus, et silmapiir on kujuteldav joon ja edasi minnes kaugeneb sama kiirusega.

Sellisest isolatsioonist, nagu praegu, ei osanud kommunistid undki näha. Kodus püsimine on muidugi soovituslik, aga kui on lubatud reegleid täites väljas liikuda – siis niipalju kui võimalik tulebki seda teha. Mitte poes, vaid looduses.

Vaktsiinid vaktsiinideks, aga värske õhk, liikumine ja tervislik toit on põhilised vahendid immuunsuse tugevdamiseks. Õhuhapnik on Eesti suurim loodusvara ja siiamaani veel tasuta – tarbige, rahvas, täie rinnaga! Kaebuste püsimisel ja kõrvalnähtude tekkimisel võite siitsamast nõu küsida.