Foto: Teet Malsroos
Hea nõu
26. mai 2021, 06:00

NÜÜD KORJA VÕILILLE! Kollane aiapidajate nuhtlus on väärtuslik ravimtaim ja vitamiinipomm juurest õieni

Aiapidajate nuhtluseks peetav kuldkollane võilill on väärtuslik ravimtaim ja vitamiinipomm juureotsast õietipuni. Näiteks A- ja C-vitamiini saad 100 g võilillelehtedest pisut üle poole päevasest tarvilikust kogusest, K-vitamiini kordades vajalikust rohkem. B-vitamiini ja teisi mineraalaineid leidub samuti omajagu.

  • Võilill leevendab podagrat, reumat ja urineerimisvaevusi ning soodustab seedimist. Taimest on kasu kõhukinnisuse korral ja organismi, eriti maksa puhastamisel. Maksarakke kaitsev mõju on lausa teaduslikult tõestatud. Lisaks väheneb vere kolesteroolisisaldus, infarkti ja insuldioht ning langeb vere glükoosisisaldus.

  • Mais kogu nii juuri kui ka maapealset osa. Puhasta juured mullast ja narmasjuurtest ning kuivata umbes 50–60 soojakraadi juures. Maapealne osa laota õhukese kihina kuivama.

  • Tooreid lehti lisa salatitesse, kuid noori õienuppe hoopis marineeri.

  • Reuma, podagra ja nahahädade leevendamiseks tee õievanne.

  • Ainevahetuse korrastamiseks keeda siirupit. Vala neli peotäit õisikuid üle liitri toasooja veega ja lase keema. Jäta seisma ja ööpäev hiljem kurna. Lisa pool kilo suhkrut, pool viilutatud sidrunit ja keeda, kuni segu muutub siirupiks. Võta 1–2 supilusikatäit kolm korda päevas enne sööki.

  • Juuretee keetmiseks pane kaks teelusikatäit hakitud juuri liitri keeva vee sisse ja keeda tasasel tulel 5–10 minutit. Joo paar-kolm korda päevas, eriti kasulik on nädalane kuur kevadel ja sügisel.