Tanel Kiik

Foto: Ekraanitõmmis
Uudised
26. mai 2021, 13:34

VIDEO | Tanel Kiik: kui ei toimu nakatumise plahvatuslikku kasvu, võib maskikohustus juuni keskpaigast kaduda (60)

Terviseameti kolmapäevasel pressikonverentsil rääkisid siinsest koroonaolukorrast terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ja riigiinfo telefoni 1247 teenuse juht Karmen Oks.

Hanna Sepp ütles, et nakatumiskordaja R on 0,84. See on võrreldes eelmise nädalaga allapoole tulnud ning Sepp tõdes, et piirangute leevendamine on olnud piisavalt ettevaatlik ega toonud kaasa haigestumiste kasvu. Terviseameti spetsialist ütles, et kui nakatumiskordaja jääb samale tasemele, siis juuni keskpaigaks võib näha nakatumisi 100–200 vahel.

Sepp ütles, et nakatumine vähenes kõigis vanuserühmades peale 80+. Enim kasvas eakate nakatumine Ida-Virumaal. Sepp lisas, et kõige kriitilisem on olukord Valgamaal ja Ida-Virumaal.

Koroonajuhtudest 45 toodi riiki sisse, kõige rohkem Soomest ja Türgist. Venemaalt toodi Eestisse ka India tüvi. Sepp ütles, et terviseametil pole andmeid, et LAVi koroonatüvi leviks siseriiklikult.

Tanel Kiik tõdes, et koroonaolukord on läinud iga nädalaga paremaks. Ministri sõnul on näha selget langustrendi ka haiglates, kus võrreldes kõrghetkega on koroonapatsiente neli korda vähem. See tähendab, et jaanilaupäevaks peaks patsientide arv olema langenud alla saja. Kiik toonitas, et ei tohiks siiski muutuda hooletuks ning tervist tuleb jätkuvalt jälgida.

Ta ütles, et täna hommikuks on vaktsineeritud ligi 450 000 inimest ning juuni keskpaigaks on saanud esimese kaitsesüsti pooled täiskasvanud. Seetõttu otsustati piiranguid leevendada, ent sellega kaasnevad ka teatud riskid. Kiige sõnul pole riiki jõudnud veel nii palju vaktsiine, kui on nende järele nõudlust.

Minister ütles, et suveks plaanide tegemisel tuleb arvestada, et laias maailmas levib koroonaviirus veel väga laialdaselt, ning soovitas sel suvel eeskätt veeta aega Eestis. Ta ütles, et tänavu saab pidada suuremaid üritusi, ent täpsemaid numbreid ei saa veel öelda.

Kiige sõnul on maailmas vaktsineeritud kõigest 10% elanikkonnast ehk 90% on veel teistele nakkusohtlikud. Ministri sõnul on madal vaktsineeritus ka põhjus, miks Eesti osaleb Euroopa Liiduga vaktsiinide annetamises. Ta sõnas, et mida rohkem inimesi saab end vaktsineeritud, seda kiiremini saab haiguse kontrolli alla. „See on ka Eesti elanike huvides,“ sõnas minister.

Ajakirjanike küsimustele vastates ütles minister, et maskikohustuse kaotamise arutelu juurde naastakse kahe nädala pärast. Kiik sõnas, et kui ei toimu nakatumise plahvatuslikku kasvu, saab maskikandmise kohustuse kaotada juuni keskpaigast.

Marek Seer ütles, et praegu on vabad ligi paar tuhat aega vaktsineerimiseks. Ta lisas, et uusi aegu lisatakse vastavalt vaktsiinitarnetele. Näiteks kuna Pfizer vähendas 7. juuni tarneid 10 000 doosi võrra, avatakse ka nendeks nädalateks vähem aegu. Seer ütles, et kuna Ida-Virumaal on kaitsepookimisega hõlmatus jätkuvalt väike, siis saab seal vaktsineerida ka töökoha kaudu.

Karmen Oks sõnas, et nakkuse vähenemist näitab ka vähenenud kõnede hulk riigiinfo telefoninumbrile 1247. Eelmisel aastal avatud liinil on vastatud ligemale 220 000 kõnele. Eelmisel nädalal veel 8000 kõnele seoses vaktsineerimisega.

Viimase ööpäeva jooksul lisandus 186 koroonapositiivset, haiglaravi vajab 166 Covid-19 patsienti. Ööpäeva jooksul suri üks koroonaviirusega nakatunud inimene, 80aastane naine. Kokku on Eestis surnud 1242 koroonaviirusega nakatunud inimest.