Mari-Anne Härma.

Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
31. mai 2021, 10:13

Mari-Anne Härma: nakatumised on vähenenud üle ootuste hästi (39)

Eesti nakatumiskordaja püsib juba mitu nädalat 0,7-0,8 vahel ning langustrend jätkub, mis annab lootust, et suvel uusi piiranguid koroonaviiruse leviku tõttu kehtestama ei pea ja uut nakatumiste kasvu enne sügist Eesti ei näe, rääkis terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma „Terevisioonis“.

„Kõige ilusamate stsenaariumite korral võime juulis, juuli lõpus näha juba nullipäevi. See on üle ootuste ilus langus, mis praegu on olnud,“ rõõmustas Härma.

Veel mõne aja eest arvati terviseametis, et kui piirangute leevendamisel hakkab nakatumine kasvama, siis võib ta hakata kasvama juulis-augustis, mis tähendaks, et tuleb keset suve soovitada uusi piiranguid, mis oleks aga inimestele tõenäoliselt väga rasked taluda. „Praeguseid numbreid vaadates mina loodan, et vähemalt enne sügist me suurt kasvu nakatumistes ei näe,“ vahendab Härma sõnu ERR-i uudisteportaal.

Elanikkonna vaktsineerituselt on Eesti 50 protsendi lähistel, karjaimmuunsuse saavutamiseks on varem räägitud 70protsendisest vaktsineeritusest elanikkonnas. „50 protsenti annab efekti juba,“ märkis Härma, lisades, et seda on näha nii Eesti kui teiste Euroopa riikide pealt, et nakatumised on hakanud langema.