Foto: Vida Press
Uudised
1. juuni 2021, 11:18

SAGE VÕI HARULDANE VÕIMALUS? Kui suur on risk nakatuda koroonaviirusega teist korda? (9)

Hoolimata sellest, et üle maailma on koroonaviirusega nakatunud üle 150 miljoni inimese, on taasnakatumine sellega harv, kirjutab Jamanetwork Itaalia teadlaste tehtud uuringust.

On väga oluline teada, kui suur on koroonahaigusest tervenenute risk nakatuda teist korda, sest sellest sõltub näiteks karantiini korraldamine, aga selle teadmise abil saab muuta paremaks ka käimasolevaid vaktsineerimiskampaaniaid.

Teadlased uurisid pandeemia esimese laine ajal (veebruar–märts 2020) nakatumisi ja taasnakatumisi Itaalias, Lombardias.

Uuring hõlmas igas vanuses inimesi, nii sümptomaatilisi kui ka asümptomaatilisi nakatunuid. Uuringusse oli kaasatud neli haiglat ja üks kõige tõsisemalt kannatada saanud piirkondi Itaalias, Lombardia.

Uuringus leiti, et Covid-19st tervenenud patsientide taasnakatumised olid väga harvad. Teadlased leidsid, et pärast põdemist tekkinud loomulik immuunsus koroonaviiruse vastu kestab vähemalt aasta, mis on sarnane kaitsega, mida pakuvad vaktsiinid.

Samas märgivad teadlased, et uuring tehti enne seda, kui hakkasid levima SARS-Cov-2 uued tüved , mistõttu pole selge, kas loomulik immuunsus kaitseb ka uute tüvede vastu.