Tanel Kiik

Foto: Ekraanitõmmis
Uudised
9. juuni 2021, 12:57

VIDEO | Tanel Kiige soovitus: reisige suvel Euroopas, vältige kaugemate ja eksootilisemate riikide külastamist (37)

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ja COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer andsid pressikonverentsil ülevaate koroonaviiruse hetkeolukorrast Eestis.

Tanel Kiik alustas taaskord positiivsete uudistega – 14 päeva nakatumine on langenud alla 100, seitsme päeva oma on veelgi madalam. Nädala jooksul lisandus 500 nakatunut, mida on kõrghetkest 20 korda vähem. Ka vaktsineerimisega on jõutud eesmärgile lähemale ning kümnes maakonnas on vaktsineeritud üle 50% elanikest.

Minister palus ka kõikidel inimestel, kes pole end veel vaktsineerinud, seda teha, sest see aitab teise laine murret lõpetada ja kolmanda laine suurelt ära hoida. Kiik soovitas ka sel suvel reisida pigem lähiriikides ja Euroopas, sest kaugemate ja eksootilisemate riikide puhul on keeruline kontrollida viiruseolukorda.

Hanna Sepp ütles, et nakatumiskordaja R püsib 0,74 juures ning selle trendi jätkumisel jõutakse juuni lõpuks olukorda, mil päeval lisandub 30 nakatunut. Sepp lisas, et enamikus maakondades on nakatumistrend languses, ent on ka erandeid, näiteks Raplamaa, kus ühel lasteasutuse lõpupeol viibis India tüvega nakatunud inimene ning nakatus teisigi üritusel viibinuid.

Sepp lisas, et India tüvi on Eestis pead tõstmas ning kui haigestumine on langustrendis, tuleb säilitada valvsus. Ta nentis, et India tüvi on nakkavam ning vaktsiinide suhtes vähem tundlikum. Terviseameti spetsialistil jagus ka rõõmusõnumeid, et hoolekandeasutustes ei ole tuvastatud ühtegi haigestumist ega surmajuhtu.

Marek Seer ütles, et vaktsineerimise võimekus on suurem kui huvi ning inimesi hakatakse informeerima ka eesti.ee portaali kaudu. „Palun ärge lükake vaktsineerimist edasi,“ sõnas Covid-19 vaktsineerimise töörühma juht.

Ajakirjanike küsimustele vastates ütles Kiik, et Eesti liitub Euroopa Liidu koroonatõendi süsteemiga loodetavasti sel nädalal, praeguseks on tehtud enamus vajalikke testimisi ja turvakontrolle. Ta lisas, et tähtajaks on 1. juuli ning sellega ollakse ilusasti graafikus.

Ajakirjanikud küsisid ka Eesti ja Soome vahelise töörände kohta. Kiige sõnul on sel teemal pidanud Soome kolleegidega vestlusi kõik ministrid, kes vähegi haakuvad. Kiige sõnul on Soome riik võtnud väga range positsiooni, soovides, et nakatumine oleks väga madalal – Euroopa Liidu rohelisel tasemel ehk 25 nakatunut 100 000 elaniku kohta viimasel 14 päeval. Tema sõnul saavad paljud reisimise ja üritustega seotud murekohad suve jooksul laheneda, aga oluline on arutada Soome ja Euroopa kolleegidega, et ka sügisel oleksid tegevused võimalik.

Kiik sõnas, et isegi pärast Euroopa Liidu ülese koroonatõendi kasutuselevõttu jääb igale riigile, ka Soomele, teatav õigus enda piiri kontrollida. Ta lisas, et Schengeni-siseselt peab olema hea põhjus piirikontrolli teostamiseks, näiteks kas kõrge nakatumine või rohkem ohtlike tüvede levik.

Ministri sõnutsi on praktikas kõikidel riikidel õigused olemas, aga avaldas lootust, et lõpuks nii ei kujune. Ta lausus, et praegu on käinud arutelud, kas nakatumisnäitaja võiks olla kõrgem kui 25, näiteks 50 või 75.