Marek Seer

Foto: Ekraanitõmmis
Uudised
16. juuni 2021, 12:58

VIDEO | Seer: kõige paremini saame koroonaviiruse kolmandaks laineks valmistuda enda vaktsineerimisega (27)

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ja COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer andsid ülevaate koroonaolukorrast Eestis.

Härma sõnul on Eesti keskmisel ohutasemel, mis tähendab, et vaktsineeritud inimese tõenäosus nakatumiseks on madal, vaktsineerimata inimese jaoks kõrge. Ta tõi ka välja, et kuigi langustrend on jätkunud, siis selle nädala esimestel päevadel on see aeglustunud.

Terviseameti peadirektori asetäitja sõnul on reisidelt saabunud inimeste seas nakatunuid aina vähem, ent kui juhtumid Eestisse tuuakse, siis neil on suur mõju Eesti koroonajuhtudele. Härma sõnutsi on näiteks riiki toodud India tüvega seotud 40 kohapealset nakatumist.

Härma sõnul ei ole seni näha, et India tüve kasv oleks toonud üleriigiliselt kaasa olulise nakatumise kasvu, küll aga on nakatumised kasvanud sellistes piirkondades, kus levib India tüvi. Juuni lõpuks saab kõrgema nakkusohtlikkusega tüvi ilmselt domineerivaks.

Härma tõi ka välja, et koroonaviirusega nakatuvad vaktsineerimata inimesed, samuti on koroonaviiruse vastu vaktsineerimata need, kes viibivad praegu Covid-19 tõttu haiglaravil. Ta lisas, et India tüve leviku ohuga võib suurendada vaktsineerimata vanemaealiste haigestumise risk. 

Asetäitja rääkis ka, et uue teadusuuringu järgi on Covidi läbipõdemist seostatud diabeedi tekkimisega. Diabeet ohustab ka nooremaid inimesi ning Härma soovitas kõigil, kel on tekkinud diabeet, teha ka antigeenitest, sest sel võib olla seos koroonaviirusega.

Härma ka toonitas, et vaktsiinide kombineerimine on küll lubatud, ent selle vajaduse otsustab arst.

Marek Seeri sõnul on ühe vaktsiinisüsti saanud 49% täisealistest inimestest, praegu on vabu vaktsineerimise aegu üle 6400. Seer toonitas, et enam ei tasu oodata kutset perearstilt, vaid endale tuleb aeg ise kirja panna. Ta ka ütles, et vaktsineerimistempo on aeglustumas.

Ajakirjanike küsimustele vastates ütles Marek Seer, et kõige paremini saab kolmandaks laineks valmistuda enda vaktsineerimisega. Samuti vaadatakse Härma sõnul tulevaks kolmandaks laineks üle kõik senised õpikogemused ning enam-vähem teatatakse juba, mis ees ootab.