Foto: Vida Press
Hea nõu
21. juuni 2021, 11:37

VALMISTU JAANIPÄEVAKS! Vaata, mida peaksid juba praegu koju varuma, et pühad ei läheks tervisemurede pärast nässu!

Suvel veedame palju aeg maakodudes ja kodumaal ringi seigeldes. Et ootamatu tervisemure suveseiklusi ära ei rikuks, tasub nii suvekoju kui ka autosse varuda komplekt igaks elujuhtumiks.

Apotheka proviisor Izabelle Adamson annab nõu, millised vahendid võiksid sellises suvekomplektis olla.

Suve paratamatud kaaslased on igasugused putukad- sääsed, parmud, herilased ja puugid. Putukate peletamiseks tasub käepärast hoida universaalset tõrjevahendit, mis sobib nii lastele kui ka täiskasvanutele, ei riku riideid ega ärrita nahka. Näiteks Free putukatõrjevahend (aerosool) annab efektiivse ja lõhnatu kaitse putukate vastu. See annab ka pika, 6–8 tundi kestva kaitse puukide, sääskede, parmude, kihulaste ja muude putukate vastu. Lastele on putukate tõrjumiseks loodud MozziWatch Kids taaslaetavad käepaelad. Iga täitetablett tagab kuni 15 päeva kaitset.

Puugid varitsevad meid ka koduaias, mistõttu kodus võiks olla ka puugieemaldusvahend – konks, lasso või pintsetid, millega saab puugi ohutult ja kiirelt eemaldada.

Punetavate ja sügelevate putukahammustuste korral võib kasutada kogu perele mõeldud geele ja kreeme, mis jahutavad ja rahustavad nahka ning vähendavad sügelust. Appi tuleb näiteks Ciccarelli putukahammustust leevendav pliiats või nahka päästev kreem.

Proviisor Izabelle Adamson

Foto: Erlend Štaub

Päikesekaitse

Päikesekreemi valimisel on kõige olulisem teadvustada, et vajame päikesekaitsetooteid suveperioodil ka pilves ilmaga rattaga sõites või linnatänaval jalutades. Päikesekreemi tuleb kasutada nii sportides, aias toimetades kui muudel vabaõhutegevustel.

Päikesekaitsetooteid on soovitatav osta apteegist,  sest apteegis müüdavate toodete toimeained ja tootmiskeskkond on läbinud range kontrolli. Need tooted on valminud arstide ja teadlaste koostöös, läbinud nii dermatoloogilised kui ka kliinilised uuringud ning on väikese allergiariskiga.

Suviseid veespordi alasid harrastades tuleks valida kõrgema kaitsefaktoriga ja veekindlad päikesekaitsetooted, näiteks veesuuska sõites või aerusurfi harrastades. Kõige kasulikum oleks esimese kihina kanda nahale päikesekaitsekreemi ning seejärel päeva jooksul uuendada olemasolevat pihusti- või aerosooltootega. Isdini sarjas on märjale nahale mõeldud päikesekaitseaerosooli, samuti on Babel veekindel päikesekaitseaerosool.

Kindlasti ei tohi unustada korraliku UV-kaitsega päikeseprille, sest silmad on päikese suhtes tundlikud. Enne randa minekut võiks juustele pihustada UV-filtriga pihust, mida pole vaja välja loputada. Oluline on kaitsta end ka riiete ja peakattega.

Naha eest tuleb hoolt kanda ka pärast päikese käes viibimist. Õhtul tuleks maha pesta kreemid, mis sisaldavad SPF-i ning seejärel kasutada päevitusjärgseid tooteid, mis jahutavad ja ravivad nahka. Päike kuivatab nahka, seega oluline on nahka niisutada. Sobivad päevitusjärgsed kreemid-geelid, nt aaloegeel.

Abivägi traumadele ja haavakestele

Ootamatult juhtunud traumade korral on abi ühekordsetest isekülmuvatest kompressidest ja geelidest. Need aitavad nii spordivigastuste kui ka putukahammustustest tekkinud tursete korral. Haavade eest hoolitsemiseks peaks koduapteegis olema haavapuhastusvahend, mis nahka ei ärrita. Haava ei tohiks puhastada vesinikperoksiidi ega alkoholi sisaldavate vahenditega. Kindlasti peaksid kuuluma koduapteeki eri tüüpi plaastrid, haavatampoonid ja side, millega haav kinni katta. Pisematele nahavigastustele sobivad eri suuruses plaastrid, mida leidub plaastrite segapakkides. Valikus on veekindlaid, läbipaistvaid ja tundlikule nahale sobivaid plaastreid.

Suuremate nahavigastuste jaoks tasub varuda steriilseid haavaplaastreid. Villide ja põletushaavade katmiseks sobivad hüdrogeel- ja hüdrokolloidplaastrid, mis kaitsevad kahjustunud nahka, imavad haavaeritist ning soodustavad haava kiiremat paranemist. Näiteks Dermaplasti plaastrid põletushaavadele jahutavad meeldivalt vigastatud kohta ning leevendavad valu.

Foto: Pixabay

Pea grilliõhtul piiri!

Kes grilliõhtul on rasvaste ampsudega üle pingutanud ja kelle seedimine seetõttu streigib, leiab abi seedeensüümidest ja gaaside vastastest vahenditest. Seedeensüümid aitavad raskesti seeditavat toitu hõlpsamini lagundada ja vähendavad raskustunnet kõhus.

Ülesöömisest ja istumisest tingitud gaaside vastu aitavad gaasivastased preparaadid. Kõhulahtisuse raviks võiks koduapteegis olemas olla ka söetabletid ning probiootikumid. Alkoholiga tuleks piiri pidada ja vedelikupuuduse vältimiseks tasub samal ajal juua ka rohkesti vett. Kes siiski on alkoholiga liiale läinud, võib kehva enesetunde leevendamiseks kasutada elektrolüüte sisaldavaid lahuseid, lahustuvaid multivitamiine, pohmelliplaastreid ja -jooke.

Foto: Pixabay

Kaitse valu ja iivelduse vastu

Kui päike on nahka põletanud, tuleks appi võtta põletuse esmaabivahendid, mis kahjustunud nahka jahutavad ja rahustavad. Näiteks Burnshield hydrogel , mis on mõeldud 1., 2. ja 3. astme põletuste ja päikesepõletuste korral, või Burnjel geel hüaluroonhappega põletuse esmaabiks . Vältida tuleks kindlasti hapukoort ja rasvaseid pantenooli sisaldavaid salve ja kreeme, sest need vahendid ei luba nahal hingata ja põletusest tingitud kuumust eraldada, mistõttu nahakahjustus süveneb. 

Pikad autosõidud ja laevareisid võivad tekitada iiveldust, mistõttu võiks käepärast olla ka ingverit sisaldavad reisitabletid, mis parandavad enesetunnet.

Igas koduapteegis võiksid olemas olla ka valu ja palavikku alandavad vahendid, täiskasvanutele mõeldud ravimid ei pruugi alati lapsele sobida, mistõttu tuleks suurtele ja väikestele valida eri preparaadid.