Foto: Ardo Kaljuvee
Uudised
6. juuli 2021, 18:00

NAISTELEHE TERVISENUPUD: lõõgastu, võta kuumust rahulikult ja otsi abi taimedest

Kõigi elus on palju kohustusi ja stressi, mille tõttu jäävad tervislikud valikud vahel tagaplaanile.

Võta aega lõõgastumiseks

Foto: Ardo Kaljuvee

„Aga on mõned väikesed lihtsad asjad, mida oma ellu igapäevaselt lubada, et toetada oma heaolu ja vähendada riski haigestuda heaoluhaigustesse, nagu rasvumine, 2. tüübi diabeet, südameprobleemid, vähk ja üha rohkem levivad vaimse tervise probleemid,“ tuletab Laulasmaal asuva LaSpa omanik Anna Elam meelde.

Üks selliseid olulisi asju on meditatsioon ja teadvelolek (mindfulness), mis aitab vältida depressiooni ja ärevust. Just seepärast pakutakse LaSpas hotellikülalistele nüüdsest tasuta joogatunde. Luba endale sinagi üks spaapuhkus, naudi päikeseloojangut, head muusikat ja ühist aega kallite inimestega. Selliste hetkede olulisust ei maksa alahinnata – Anna sõnul on teaduslikult tõestatud nende võime alandada kehas põletikutaset.

Kuumaga võta rahulikult

Kuumade ilmadega toimetulek nõuab tervet mõistust. Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja Märt Põlluveer tuletab meelde, mida suvepäikeses silmas pidada.

  • Pane selga heledad riided ja kata pea kinni.

  • Ole rahulikult ja ära tee midagi, mis koormab liigselt südant: ära hakka näiteks keskpäeval kraavi kaevama.

  • Püsi varjus – väldi õues keskpäevast, kõige kuumemat perioodi.

  • Joo palju vedelikku. Kui teed aiamaal tööd, võta kindlasti veepudel kaasa. Kontrollimaks, kas jood piisavalt, jälgi oma uriini. See peab olema hele. Tumekollane uriin viitab vedelikupuudusele.

  • Ära joo alkoholi – see põhjustab dehüdratsiooni.

  • Ära jää päikese käes seisvasse kinniste uste-akendega autosse, sest temperatuur tõuseb seal kiirelt.

Kui sind huvitab taimeravi

Taime- ja loodusravi ekspert Aili Paju kogus raamatusse „Mestis taimede väega“ põhjalikku infot 55 Eestis kasvava väega taime kohta. Tuntud-teatud raviomadustega taimede kõrval leiab sealt ka vähem tuntuid, mille legendaarsest toimest on kuuldud ja räägitud, ent kuidas nad looduses välja näevad, millist kasvukohta eelistavad, millal on kõige toimivamad, seda teatakse vähem. Raamatust selle info saab, lisaks ka tõhusaid retsepte.

Hind veebipoes Rahvaraamat.ee 14.99