Dr Viktor Vassiljev

Foto: Robin Roots
Hea nõu
19. juuli 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kilpnäärmest leiti sõlm – mis nüüd edasi saab? (2)

„Kilpnäärme vasakus sagaras leiti sõlm, nüüd tehti biopsia, aga mis saab edasi?“

Pole õrna aimugi. Kes leidis, see ütleb. Aga et küsija ootab ikkagi vastust, siis midagi tuleb kirjutada. Kasvõi seda, et sõlmed kilpnäärmes on tavaliselt healoomulised, ajapikku küll suurenevad, ja sellepärast peab neid vahetevahel arstile ette näitama. Ka sellepärast, et iga healoomuline moodustis võib kunagi muutuda pahaloomuliseks, kuigi ei pruugi.

Healoomulise sõlme eemaldamine või alleshoidmine on rohkem kosmeetiline küsimus, või kui mingil muul moel segab ja tunda annab. Biopsia tähendab proovitüki võtmist, et mikroskoobi all kinnitust saada, millega täpsemalt tegemist.

Proovitükk on muidugi palju öeldud, tegelikult võetakse süstlanõelaotsa täis, sest uuringuks piisab mõnest rakust. Pärast biopsiat öeldaksegi, mis saab edasi. Kui midagi ei öelda, siis midagi ei saagi, jääb nagu on.

Reeglina on nii, et kui patsient arstile satub, siis arst teeb kõik, mis vähegi võimalik. Milleks tal on tugev stiimul – haigekassalt ju vaja raha kätte saada. Ja enne kui arst midagi teeb, siis kindlasti ka ütleb. Kui ei ütle, siis ei tee. Kui teil tekib kahtlusi, siis võite üle küsida. Kui te just loomaarsti juures ei käi. Ja rohkemat selle sõlme kohta ma tõesti ei tea.