Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
30. juuni 2021, 12:11

Mari-Anne Härma: India tüvi levib koldepõhiselt (14)

Terviseameti juhi asetäitja Mari-Anne Härma kinnitusel levib koroonaviirus Eestis praegu koldepõhiselt, mistõttu pole ka delta ehk India tüvi siin dominantseks muutunud ning koroonadetektiivid saavad nakatunute ja nende lähikondsete nõustamisega kenasti hakkama.

„Vikerhommikus“ rääkis Härma, et Venemaal levib suures osas India tüvi ning piiriületuse teema on Eesti jaoks tundlikum, kuna Ida-Virumaa ja üldse idapiiri lähedased elanikud käivad rohkem üle piiri, kirjutab ERR.

Kui alguses arvasid Eesti tervishoiuametnikud, et India tüvi võib siin ka väga kiiresti dominantseks tüveks muutuda, siis praegu saab öelda, et kuigi juuni alguses hüppas selle näit seitsmelt protsendilt 25 protsendile, siis sealt edasi on ta ainult natukese võrra kasvanud.

„Nädala pärast läks 27 protsendile ja praegu on 33 protsendi peal eelmise nädala seisuga. See kirjeldab pigem seda, et Eestis on praegu koldepõhine levik,“ rääkis Härma, kinnitades, et praegu suudavad koroonadetektiivid väga hästi kõiki nakatunuid jälgida ning inimestele isiklikumat nõustamist pakkuda.

Peterburi jalgpalli EM-i mänge vaatama sõitnute kohta ütles Härma, et kahe doosiga vaktsineeritud inimese nakatumisrisk on siiski madal.

Teisipäevase seisuga oli jalgpalli EM-iga seoses Venemaalt Eestisse toodud neli koroonaviiruse juhtu.