Kaja Kallas.

Foto: Karin Jaanus
Uudised
15. juuli 2021, 13:24

Kaja Kallas: kolmanda laine ajal jäävad uksed avatuks neile, kes suudavad tõestada, et pole koroonaviirusega nakatunud (246)

Peaminister Kaja Kallas kirjutas pöördumises, et kolmanda laine ajal jäävad paljud uksed avatuks vaktsineeritutele, koroonaviiruse läbi põdenud inimestele ja neile, kel on ette näidata värskelt negatiivne testitulemus. „Ehk kõigile neile, kes suudavad tõestada, et pole nakatunud,“ sõnas peaminister sotsiaalmeedias.

Facebooki postituses Eesti inimeste poole pöördunud peaminister kirjutas, et viirus on uuesti jõudu kogumas. „Haigestumine on senisest oluliselt nakkavama deltatüve tõttu hakanud taas kasvama ning terviseamet prognoosib, et juba juuli lõpus võib taas näha üle 100 nakatunuga päevi. Deltatüvi on muutunud domineerivaks ja see on viinud selgelt kasvutrendi ka nakkuskordaja R. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv ligi 33% võrra. Need on murettekitavad arengud,“ sedastas Kallas, kelle sõnutsi on lahendus vaktsineerimise näol olemas.

„See on lihtsam ja kindlaim ning õigupoolest ainus viis kaitsta end ja oma lähedasi raske haigestumise eest. Ja ühtlasi on see ainus viis kaitsta Eesti ühiskonda ja majandust uue sulgemise eest,“ kirjutas Kallas, et lõpmatuseni ei saa jääda spordisaale, ostukeskusi ja restorane kinni panema ja lahti tegema.

„Ütlesin ka eelmisel nädalal välja, aga ütlen nüüd konkreetsemalt – kui sügisel jõuab Eesti viiruse tõttu taas keerulisse seisu, siis plaanime valitsusega kehtestada korra, kus me ei lähe sulgemise teed, aga paljud uksed jäävad avatuks vaktsineeritud inimestele, neile, kes on koroonaviiruse läbi põdenud, ja nendele, kellel on ette näidata värskelt negatiivne testitulemus – ehk kõigile neile, kes suudavad tõestada, et pole nakatunud,“ lausus Kallas.

Ta sõnas, et vaktsineerimine jääb jätkuvalt vabatahtlikuks, aga vaktsineeritud inimesed saavad eelised. „Loodetavasti kõik mõistavad, et see on ühiskonna toimimise seisukohast hädavajalik,“ kirjutas peaminister, et kolmas laine tuleb kindlasti.

„Küsimus on, milline saab olema igaühe roll selle peatamises ja milline saab välja nägema elu koroonaviirusega. Üheskoos suudame peatada ka uue koroonaviiruse laine, aga vaktsineerimine on selleks ainus võimalus. Iga vaktsineeritud inimene loeb, aga selleks peavad olema vaktsineeritud peaaegu kõik meist, sest kõrge nakkavusega deltatüve puhul 70-protsendilisest vaktsineeritusest täiskasvanute seas ei piisa karjaimmuunsuse tagamiseks. Palun, vaktsineeri ja aita ka oma lähedased ja sõbrad vaktsineerima,“ lausus Kallas.