Protestijad viskasid politseid plastpudelite ja lillepottidega.

Foto: STRINGER / Scanpix
Maailm
25. juuli 2021, 15:25

VIDEO | Austraalia koroonapiirangute vastastel meeleavaldustel löödi politseihobust, piirangud võivad hoopis pikeneda (20)

Laupäeval protesteerisid Austraalias tuhanded inimesed koroonapiirangute vastu, ent meeleavaldused võisid hoopis kiirendada viirusepuhangut ja pikendada piiranguid, kirjutab Reuters.

Üha kasvava viiruseleviku tõttu kehtestati Uus-Lõuna-Walesi osariigis juuni lõpus lockdown ehk inimesed peavad täielikult püsima kodus. Lahkuda võib vaid mõjuval põhjusel. Leibkonna kohta tohib toidupoodi minna üks inimene, väljuda võib arstiabi saamiseks, kaasa arvatud koroona vastu vaktsineerimiseks. Väljas võib treenida kahestes gruppides, kuid kodust mitte kaugemal kui kümme kilomeetrit. Lahkuda võib töö pärast, kui kodust pole võimalik töötada.

Piirangute vastu tulid tänavatele mitmed tuhanded inimesed nii Sydneys kui ka Melbourne’is. Muu hulgas nõudsid nad kiiremat vaktsineerimist. Politsei pidas kinni 57 inimest ja fikseeris 90 korrarikkumist, kirjutab The Guardian. Paari protestijat süüdistatakse ka politseihobuse löömises.

Uus-Lõuna-Walesi osariigi peaminister Gladys Berejiklian sõnas, et protestid olid tülgastavad ja murdsid tema südame. “Loodan, et see ei ole tagasilöök, kuid võib olla,“ sõnas ta.

Austraalia peaminister Scott Morrison ütles, et kiirem vaktsineerimine ei aita piiranguid leevendada. Pigem on oluline, et inimesed reegleid järgiksid ja püsiksid kodus. Morrison sõnul olid protestid hoolimatud ja ennasthävitavad, kuna viirus võis seal jõudsalt levida.

Austraalias ringleb koroonaviiruse Delta-tüvi, mis on leitud 2081 inimesel, kellest 43 on intensiivravil. Uus-Lõuna-Walesi osariigis tuvastati pühapäeval 141 koroonapositiivset, laupäeval püstitati positiivseid testide rekordarv – 163.

Osariikide juhid süüdistavad vaktsineerimise aeglases tempos riigi valitsust. Samas kritiseeritakse Uus-Lõuna-Walesi juhte, et piirangute täitmist ja kodus püsimist ei ole kontrollitud, mistõttu on viiruse saanud levida. Austraalia riiklik tervishoiuamet ütles, et vähemalt 38 haigestunut veetsid aega väljaspool kodu, kuigi olid sel ajal juba nakkusohtlikud.

Piirangud Uus-Lõuna-Walesis kehtivad 30. juulini, kuid võivad pikeneda.

Austraallased on suutnud varasemalt pandeemia leviku hoida kontrolli all. Pandeemia algusest on 26 miljoni elanikuga riigis olnud vaid 32 600 nakatunut ja koroonaviirusega on surnud 918 inimest.