Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
28. juuli 2021, 12:44

Terviseamet: kõige mustema stsenaariumi korral lisandub septembri keskpaigas 2500 koroonapositiivset (62)

Terviseameti nädalase koroonaviiruse ülevaate kohaselt kasvas suurenes uute juhtumite arv nädalaga 70 protsenti. Enim on haigestunuid noorema tööealise, sotsiaalselt aktiivse elanikkonna hulgas.

29. nädala jooksul (19. - 25.juuli) lisandus 645 haigusjuhtu. Võrreldes varasema nädalaga suurenes uute juhtude arv 72% võrra ning nakatamiskordaja R on kasvutrendis, mis on praegu üle-eestiliselt 1,4. „Nakatumise kasv on seotud nii Delta-tüve domineerimisega kui ka ürituste läbiviimisega,“ ütles terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp. „Üritustest osavõtjad on reeglina erinevatest piirkondadest, mille tulemusel kandub haigus erinevatesse Eesti piirkondadesse,“ lisas ta.

Sepp rääkis, et kui kasv jätkub samas tempos, siis augusti lõpus või septembri alguses võib oodata juba ligi 2000 nakatunut päevas. Epidemioloogilisest ülevaatest selgub aga, et ilma ürituste osalevate inimeste arvu piiramiseta saame näha septembri keskpaigas juba kuni 2500 haigestunut päevas.

„Ühtlasi on oodata haiglapatsientide kasvu, mis võib ilma lisameetmete rakendamiseta jõuda juba sügiseks taas sadadeni,“ ütles Sepp.

Ülevaatest selgub, et erinevatel üritusel osalemisega seoses on tekkinud üheksa kollet ja nendes on haigestunud kokku 166 inimest. Mitmed kolded on hiljuti tekkinud ning on tõenäoline, et neisse lisandub haigestunuid veel. Üritustest (meelelahutusüritused, laagrid jne) osavõtjad on reeglina erinevatest piirkondadest, mille tulemusel kandub haigus erinevatesse Eesti piirkondadesse.

Sepa sõnul saab nakkuse levikust tingitud ohtusid ja tagajärgi leevendada piirangutega ja kiirelt vaktsineerimise hõlmatuse suurendamisega.

29. nädalal täheldati haigestumuse langust vaid Võrumaal 52% võrra. Haigestumus püsis stabiilsena Ida-Virumaal ja Järvamaal, muudes maakondades oli haigestumus kasvutrendis.

Võrreldes 28. nädalaga vähenesid nakatumised välismaal ning tööl. Suurenes nakatumine tutvusringkonnas, meelelahutusüritustel ja teadmata nakatumiste osakaal.

Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 94,8% ja ilma sümptomiteta 5,2% haigestunute üldarvust. Haigestumise tunneb üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Nakatunud on praegu peamiselt nooremad tööealised ja sotsiaalselt aktiivsemad inimesed.

Haiglaravi on kokku vajanud 6,9% haigete üldarvust. 29. nädalal hospitaliseeriti 29 inimest (võrreldes 28. nädalaga vähenes 81,2% võrra). 29. nädalal tuvastatud üle 60aastastest haigestunutest vajas hospitaliseerimist 21,4%.