Pilt on illustreeriv.

Foto: Rauno Volmar / Ekspress Meedia
Lapsed
28. juuli 2021, 18:21

Vaktsiinilao rike toob väikelaste vaktsineerimise kiirkorras varasemaks

Terviseameti ladude ülessoojenemine toob väikelaste vaktsineerimise varasemale ajale. Nimelt, kuue tõve vastu aitavaid vaktsiinikokteile, mida seni süstiti teisest kuni kolmanda eluaastani, õnnestus saada vaid 1000 doosi ning ülejäänute asemele soetatakse vaktsiinid, mille peab ära süstima enne teist eluaastat, vahendab ERR.

Vaktsiini, mis aitab ära hoida muu hulgas difteeriat, teetanust ja B-hepatiiti süstitakse lapsele esimest korda siis, kui ta saab kolmekuuseks. Teine süst tehakse poolteist kuud hiljem ja kolmanda kuuekuusena. Neljandat korda süstitakse vaktsiini siis, kui ta laps on saanud kaheaastaseks.

Selleks süstiks kasutatakse vaktsiinikokteili nimega Infanrix Hexat, mille varusid hoiti terviseameti laos. Ladu soojenes teatavasti üles ja vaktsiinid hävisid.

Haigekassa pidas kiireid läbirääkimisi ja riik ostab asenduseks vaktsiinikokteilid Hexaxin ja Hexyon. Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõuniku Kärt Sõberi sõnul ei ole suurt vahet, millise brändi vaktsiine kasutada.

Tuleb järgida konkreetseid kasutusnäidustusi, mis antud juhul on see, et üle 24kuu vanustele ei ole paraku kliinilisi uuringuid tehtud. Ehk, kui Infanrix Hexa vaktsiini süstiti lastele teisest kuni kolmanda eluaastani, siis uusi vaktsiine üle kaheaastastele süstida ei tohi.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik muutis teisipäeval riiklikku immunisserimiskava, et kuuevalentset vaktsiini saaks pooleteise- kuni kaheaastased lapsed. Määrus jõustub 1. augustil. Kõige kiirem on nende lastega, kes hakkavad kohe varsti kaheaastaseks saama.

Sõber selgitab, et selle kohta avaldatakse ka infomaterjalid  terviseameti hallataval vaktsineeri.ee lehel. „Perearste ja vaktsineerijaid oleme juba teavitanud sellest. Ja tegelikult nemad on ka need, kes lapsevanemaga selle vaktsineerimise aja kokku lepivad,“ ütleb ta. 

Omaette küsimus on, mida teha lastega, kes on juba kaheaastaseks saanud. Sõber ütles, et tema teada pääses hävinemisest väike kogus Infanrix Hexa vaktsiini, mida ei hoitud terviseameti kesklaos, vaid regionaalosakondades. Sellest aga kõigile vaktsiini ootavatele lastele ei piisa.

Sõberi sõnul on haigekassal õnnestunud hankida kriisikogus, tuhat toosi. Seda on võimalik saada septembris-oktoobris.

Ilmselt ei piisa ka sellest. Kui Infanrix Hexa kriisikogused kohale jõuavad, alustatakse vaktsineerimist nendest, kes kohe kolmeaastaseks saavad, sest pärast kolmandat sünnipäeva ei tohi ka seda vaktsiini süstida.

Sõber rahustab, et lapsed ei jää kindlasti vaktsineerimata ning lisab, et kuut vaktsiini sisaldav kokteil pole sugugi ainus võimalus vaktsineerimiseks. „Neid on võimalik asendada teiste preparaatidega, aga tuleb arvestada, et need tuleb manustada eraldi süstetena, olenevalt, milliseid preparaate on võimalik parajasti kättesaadav. Kõigi nende kättesaadavus ei pruugi olla alati lihtne,“ tunnistab ta.