Dr Viktor Vassiljev

Foto: Robin Roots
Hea nõu
5. august 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha põlvetsüstiga, kui ortopeed ei tee süsti ega saada ka operatsioonile? (1)

„Mul on probleem põlveõndlas tsüstiga, röntgen näitas, et ühes suunas on põlv korras, teises suunas liiges väga vilets. Ortopeed tegi hormoonsüsti, sellest oli abi 10 kuud, siis tekkis jälle valu ja käia korralikult ei saa. Nüüd pidin juba teise ortopeedi juurde minema ja see ütles, et süsti enam ei tee ja operatsioonile ka ei saada. Pakkus, et muud pole teha, kui valuvaigisteid süüa. Kuidas nii, need ju rikuvad sisikonna ära, ja kas mingit ravi nüüd enam ei olegi? Teine mure on mul selgroolülidega, need on ühes kohas kokku vajunud, praegu pole muud, kui vahel selg valutab ja raskust tõsta ei saa, aga mis edasi?“

Põlvetsüstiga on kaks ortopeedi tegelenud, nemad spetsialistidena on oma erialal targemad kui mina. Oskan vaid selgitada üldiseid põhimõtteid – tsüstiga tehakse esimene hormoonisüst, see mõjubki pool aastat või veidi kauem, siis tehakse teine, ja kui see probleemi ei lahenda, siis tehakse operatsioon.

Aga selline on üldine põhimõte, kuid inimesed on kõik erinevad ja igal üksikjuhtumil otsustatakse individuaalselt, mida ette võtta. Mõnikord on tõesti nii, et operatsiooni tagajärjed on ohtlikumad, kui lõikusest saadav kasu. Erinevatel ortopeedidel võivad olla erinevad lemmikmeetodid, kuid eks ole see põlv vahepeal ka muutunud, nii et üks ortopeed nägi üht olukorda, teine juba teist.

Võibolla siiski öeldi, et praegu pole veel operatsiooniks õige aeg, sest kui põlv siiski liikuda laseb, siis ehk ei tasu operatsiooniga riskida, aga kui tekib käimisega suuremaid raskusi, küll siis ka operatsioonile saadetakse.

Probleemid selgroolülidega on vastavas eas just naistel sagedased, et mitte öelda – tavalised. Naissuguhormioonide taseme langus soodustab luuhõrenemist, seega soovitav oleks rääkida naistearstiga ja mõõta luutihedust. Võibolla tuleb teha luuhõreduse ravi D-vitamiiniga, võibolla hormoonidega reguleerida, see on raviarsti otsustada. Kindlasti tuleb kasuks ravivõimlemine ja sanatoorne ravi, kui pole vastunäidustusi. Raskuste tõstmise ja aiatööga tasub olla ettevaatlik, ja tigusid võib ju otsida, aga noppigu keegi teine.