Foto: Kollaaž: väljavõte 3. augusti Õhtulehest, Karin Jaanus, erakogu
Uudised
4. august 2021, 12:52

PEREARST MADIS VESKIMÄGI VAKTSINEERIMISEST: meil on süsteemsed vead, ametnike lahtilaskmine või ümberpaigutamine ei mõjuta seda karvavõrdki! (96)

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi on kirjutanud aastaid meie meditsiinisüsteemi absurdsusest ja süsteemsetest vigadest. Nüüd on tal südamel sotsiaalministeeriumi kantsleri vallandamine, millega ühtlasi kaasnes asekantsleri lahkumine. „See, et kedagi konkreetset ametnikku lasta lahti või paigutada ümber kuhugi mujale, ei mõjuta karvavõrdki süsteemi sisulist toimimist. Ikka süsteemsed vead!“ kirjutab perearst sotsiaalmeedias ja pakub välja ka lahendusi, kuidas vaktsineerimine tõhusamalt käima saada.

„Ei saa taas vaikida ! Südamel on meie sotsiaalala kantslerite vallandamine,“ kirjutab Veskimägi oma Facebooki-lehel.

„Põhjuseks on toodud see, et nad ei saa oma tööga hakkama ja nagu nemad oleksid kõiges hädades ainusüüdlased. Tõsi küll, oma röntgeniga seoses oleks mul nii mõndagi lisada,  kuid lamajat ei lööda. Olen aastaid kirjutanud meie meditsiinisüsteemi korralduse absurdsusest, süsteemsetest vigadest. Seetõttu ei saagi see süsteem töötada efektiivselt ja nii nagu ootab Eesti patsient, inimene ja maksumaksja. See, et kedagi konkreetset ametnikku lasta lahti või paigutada ümber kuhugi mujale ei mõjuta karvavõrdki süsteemi sisulist toimimist. Ikka süsteemsed vead!

Meie meditsiinimaastikul toimetab maksumaksja rahaga finantseeritud tuhatkond äriühingut, juhtivad on turureeglid, isiklik mugavus, rahastus ja tulubaas, mitte patsientide tegelikud vajadused. Saan aru, et poliitikud on pahased, et koroona vaktsineerimistempo on madal, oleme EU häbipostis.

Foto: Aldo Luud

Olen veendunud, et vaktsineerimist peavad teostama peamiselt kodulähedased perearstimeeskonnad. Ainult nii on võimalik tagada võrdne vaktsiinide kättesaadavus kogu riigis, kõigile, ka kõige nõrgematele. Meil on koroonasõda ja tähtis on saavutada kiirelt hõlmatus 80%. Saan aru, et enamus perearstikeskuseid on loobunud vaktsineerimisest, põhjuseks tuuakse suvi ja puhkuste aeg, ollakse väsinud, millegi-kellegi peale solvunud, töötajaid pole, vaktsineerimise korraldus on keeruline jne, jne. Väga tobe vaatepilt – vaktsineerimisebuss seab ennast sisse perearstikeskuse kõrval. Sõja tingimustes on need väited üsna tobedad. Olles ise perearst, olen pidanud väga oluliseks siinse piirkonna elanike jätkuvat vaktsineerimist. Selle aluseks on töökorraldus, töötajate rotatsioon, kuid samas ka korraliku puhkuse, 2 x 3 nädalat korraldamine. Ja asi toimib.

Selle näitega proovin illustreerida süsteemset viga, ei tööta vajaduse ja mõistuspärane töökorraldus, kui soovite, siis ka „käsuliin“.

Minu sõnum on olnud aastaid see – vajame tervikuna toimivat eelarvepõhist meditsiinisüsteemi, edu võti on koostöö ja tööjaotus. Kui lihtne oleks selles süsteemis korraldada ka kõiki kodanikke hõlmav vaktsineerimine. Praegune, äriühingutepõhine korraldus on terviksüsteemina mittetoimiv, väga palju meedikute tööajast kulub mõttetult viiendajärgulistele probleemidele,  valitsevad ebaterved pinged jm. Mis kõige kurvem – kannatab patsient!“