WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: AFP / Scanpix
Uudised
6. august 2021, 15:02

PROTESTIKISA VALJENEB! Miks tahab WHO juht pidurdada koroonavaktsiini kolmandaid doose? (3)

Iisrael plaanis järgmisel nädalal hakata tegema koroonavaktsiini kolmandaid doose, kuid maailma terviseorganisatsioon soovitab need saata hoopis vaesematesse riikidesse, vahendab The Telegraph.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et rikkamad riigid on suutnud statistiliselt välja jagada 100 doosi 100 inimese kohta. Vaesemad riigid on manustanud samal ajal kõigest 1,5 doosi 100 inimese kohta. Eestis on kusjuures Our World In Data andmetel 100 inimese kohta välja antud 86,6 vaktsiinidoosi.

WHO jaoks on oluline, et igast riigist oleks septembri lõpuks vaktsineeritud vähemalt kümnendik rahvastikust. Selle direktor dr Tedros Adhanom Ghebreyesus arvab, et kahekuune moratoorium kolmandatele doosidele aitab ka vaesematel riikidel vähemalt 10% elanikkonnast vaktsineerida. Dr Ghebreyesus ütles oma avalduses, et G-20 riikide juhtimine seab pandeemia lahendamiseks kursi teistele ja kutsus neid üles vaktsiinidoose jagama ning rahastama nende saatmist vaesematesse riikidesse.

The Telegraphi andmeil pidid Ühendkuningriigid pakkuma kolmandaid doose septembri algusest 31 miljonile inimesele.

WHO juht lisas, et praegune olukord, kus enamik vaktsiinidest läheb rikastele riikidele, vajab muutust. Enamik vaktsiine peab tema sõnul minema nüüdsest vaesematele riikidele.

Poliitilisel tasandil on kasvanud protestikisa koroonavaktsiini kolmandate dooside üle. Rikaste riikide soov jagada välja kolmandaid doose, kui miljardid inimesed on veel kaitsepookimata, on ekspertide sõnul põhjendamatu. Eriti olukorras, kus kolmandate vaktsiiniannuste kasulikkus pole tõestatud.

Ajakiri Nature avaldas ühe WHO sisedokumendi hinnangu, et 11 rikkamal riigil, kes mõtlesid pakkuda lisaannust üle 50aastastele pakkuda, kuluks sellele ca 440 miljonit doosi. WHO arvab, et need vaktsiinid tuleks rohkem kasuks vaestes riikides, kus 3,5 miljardit inimest pole ikka veel vaktsiini saanud.

Aafrika Liit andis täna teada, et hakkab igakuiselt oma liikmesriike vaktsiinidega varustama. Neil on plaanis laiali jagada 400 miljonit doosi Covid-vaktsiini, millest 220 miljonit oleks ühedoosilised Jansseni vaktsiinid, vahendab The Economist. Aafrikas elab Worldometeri andmetel 1,3 miljardit inimest.

Aafrika seisab silmitsi laastava kolmanda lainega, ent vaktsineerimine on peaaegu olematu. Nigeerias on kuue kuu kõrgeim haigestumus, aga vaktsineerimist justkui ei ole. Nimelt on sealsest elanikkonnast 12. juuli seisuga saanud vähemalt ühe doosi 1,3%. Täieliku vaktsineerimiskuuri on läbi teinud 0,7% Nigeeria elanikkonnast.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel kinnitas Õhtulehele, et Eesti praegu kolmandaid doose välja jagama ei hakka, vaid keskendub sellele, et esimesed vaktsiiniannused jõuaksid võimalikult paljudeni.