Foto: Vida Press
Uudised
11. august 2021, 10:11

TÕHUSAM KAITSE? Soome valmistub koroonavaktsiini kolmanda doosi süstimiseks (18)

Soome on hakanud valmistuma koroonavaktsiini tõhustusdoosi ehk 3. doosi süstimiseks. Juba on ostetud vaktsiine aastaiks 2022 ja 2023. Samas on paljud olulised küsimused, näiteks millal ja keda 3. doosiga vaktsineerida, veel lahtised, kirjutab Ilta-Sanomat.

Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkonna (HUS) diagnostikajuht Lasse Lehtonen peab loogiliseks, et 3. doosi süstimise järjekord on sama mis 1. ja 2. doosi tegemisel ehk kõigepealt saaksid 3. doosi inimesed, kellel on suurim risk nakatuda koroonaviirusega või kes põevad haigusi, mis nõrgendavad immuunsüsteemi, samuti need, kellel vaktsiinikaitse võib olla nõrgem kui teistel.

Soomes alustati vaktsineerimist koroonapatsientidega tegelevatest meditsiinitöötajatest, hooldekodude töötajatest ja elanikest ning teistest sotsiaal - ja meditsiinitöötajatest.  Selle järel vaktsineeriti eakaid ja raskete krooniliste haigustega inimesi, nt diabeetikuid, südamehaigeid, kopsuhaigeid. Pärast riskirühmade vaktsineerimist jõudis järg vanusegruppide kaupa kogu elanikkonnani.

 HUSi juhid jälgivad ka seda, millises järjekorras vaktsineeritakse 3. doosiga mujal maailmas. Lehtonen oletab, et kui Soomes otsustatakse teha 3. doos, siis järgitakse sama joont. Soome, nagu ka paljud teised riigid on veel ootel, enne kui lõplikult otsustavad. Vaja on  põhjalikult kaaluda, mida näitavad teadusuuringud vaktsiinikaitse kohta ja kellel võiks 3. doosist kõige rohkem kasu olla. Soome vaktsineerimise töörühm arutab asja 30. augustil.

 Praegu on 3. doosi teema kuum ka mujal maailmas. Israel on juba alustanud 3. doosi süstimist, samuti Araabia Ühendemiraadid, kus kasutatakse Hiina vaktsiini. Euroopas ei ole jätkuvaktsineerimise soovitust veel antud.

 Maailma Terviseorganisatsiooni juht Tedros Adhanom Ghebreyesus on soovitanud lükata 3. doosi ehk tõhustusdoosi tegemine edasi vähemalt septembri lõpuni, et maailma vaesemate riikide inimesed saaksid teha enne 1. doosi.

 Ravimitootja BioNTech-Pfizeri uuringu järgi on nende vaktsiini tõhusus 84 protsenti kuus kuud pärast 2. doosi. Moderna tõhusus on pool aastat pärast 2. doosi  93 protsenti. Need on väga head näitajad.