Foto: ÕL kollaaž/ Aldo Luud, Stanislav Moškov, Erki Pärnaku
Uudised
22. august 2021, 13:31

Helir-Valdor Seederile ei manustatud terviseameti külmladudes hoiustatud vaktsiini (115)

Laupäevases Kuku raadio saates „Keskpäevatund“ heitis ajakirjanik Marek Strandberg õhku kahtluse, et koroonaviiruse tõttu haiglasse sattunud erakonna Isamaa juht Helir-Valdor Seeder võis saada terviseameti külmlaos riknenud vaktsiini. Terviseamet kinnitab, et Helir-Valdor Seederile ei manustatud terviseameti külmladudes hoiustatud vaktsiini.

Terviseamet kinnitab ka, et on äärmiselt ebatõenäoline, et ükski terviseameti laos varasemalt hoitud vaktsiin või ravim oleks kvaliteedis kannatanud ja nende mõju oleks temperatuuritõusu tõttu vähenenud.

Terviseamet kinnitab, et jaanipühadel aset leidnud külmladude temperatuurihälbe avastamise järel uuriti tagasiulatuvalt kõikide külmaruumide temperatuurilogisid. Temperatuuri fikseerisid nii hoone omaniku ehk Riigi Kinnisvara ASi tellimusel paigaldatud hooneautomaatika kui ka Terviseameti tellimusel üles seatud dubleeriv süsteem. Neilt andmetelt on näha, et külmladude keskmine temperatuur püsis stabiilne kuni jaanipäevani, mis tähendab, et senimaani suutsid jahutusseadmed ruumi ja seal olevat kaupa jahutada normi piires. Tuleb arvestada asjaoluga, et põrandaküte asub üksnes välisseina ääres, mitte terve külmalao põrandapinna all ning selle efektiivsus oli ruumi mahtu arvestades madal. Välisseina ääres asuva põrandakütte eesmärk oli ära hoida liigse külma tungimine lattu talvisel ajal. Jahutusseadmed olid toimiva põrandakütte ja sundventilatsiooni tõttu siiski suurema koormuse all.

Vaktsiine hoiti terviseameti külmladude riiulitel põrandast kõrgemal. Isegi kui põranda lähedal oleks temperatuur intensiivsemast jahutusest hoolimata tõusnud (mis aga anduritelt ei paistnud), siis on ebatõenäoline, et see asjaolu mõjutaks kõrgemal seisvat kaupa.

Vaktsiinide ja muude ravimite kvaliteedi tagamisel oleneb nende kasutuskõlblikkus asjaolust, kui kaua need valel temperatuuril seisavad. COVID-19 vastased vaktsiinid saadeti Terviseameti ravimilaost üldjuhul välja juba järgmisel-ülejärgmisel päeval peale saabumist, sest nõudlus oli väga suur. See vähendab omakorda riski, et vaktsiinidega oleks saanud midagi juhtuda. Terviseameti +2…+8 külmladudes hoiti lühiajaliselt üksnes AstraZeneca toodetud COVID-19 vaktsiine ja jaanipäeva ajal laos olnud kaupa Eestis ei kasutatud. Pfizeri, Moderna ja Jannseni vaktsiine hoiustati eraldiseisvalt autonoomsetes -70 ja -25…-20 sügavkülmikutes, mitte külmlao riiulitel.

„Praeguste andmete põhjal äärmiselt ebatõenäoline, et ükski terviseameti laos varasemalt hoitud vaktsiin või ravim oleks kvaliteedis kannatanud ja nende mõju oleks temperatuuritõusu tõttu vähenenud. Terviseamet viib siiski läbi vastava uurimise, milline temperatuurihälve võis ruumi lõikes esineda. Vahetult jaanipäeva järel tehti terviseameti külmladudes mõõtmised sertifitseeritud seadmetega ettevõtte poolt, mille tulemusi täiendavalt analüüsitakse, kuid riiulitel hoiustatud kauba temperatuur jäi ka nende andmetel lubatud vahemikku,“ teatas terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas.

Terviseamet uuris pühapäeval väiteid selle kohta, kas erakonna Isamaa juhtpoliitik sai terviseameti külmladudes hoiustatud vaktsiini. Vaktsiinide teekonna saab kaardistada üsna täpselt, sest immuniseerimisteatisele märgitakse manustatud vaktsiini partii number. Kuivõrd tegemist on delikaatsete isikuandmetega, saab terviseamet kinnitada üksnes seda, et Helir-Valdor Seederile ei manustatud terviseameti külmladudes hoiustatud vaktsiini.