Foto: Martin Ahven
Hea nõu
27. august 2021, 06:00

TEADLANE SELGITAB: missugune on maski tervist kahjustav mõju, eriti kui kanda seda pikka aega? (21)

Missugune on maski tervist kahjustav mõju, eriti kui kanda seda pikka aega? Millist nõu annaksite inimestele, kes peale siseruumide kannavad maski ka väljas?

„Tervishoiutöötajatel, kes teevad ebainimlikult pikki vahetusi, on tõesti kirjeldatud erinevaid maski kandmisega kaasnevaid hädasid: akne, naha koorumine, peapööritus jm,“ selgitab molekulaarbioloogia teadur Uku Haljasorg.

„Seda on esinenud küll pigem N95-tähistusega maskide puhul. Peame arvestama, et tegemist on erakordsetes tingimustes töötavate erakordsete inimestega. Tavaelus tavalise meditsiinilise maskiga ringikäimisel ei ole teadaolevalt kõrvalnähte peale inimese isikliku vaimse ja füüsilise ebamugavustunde. Sellest võib muidugi välja kasvada ärevus ja vastumeelsus, mis hakkavad omakorda ebamugavustunnet võimendama.

 Õues jalutades ei ole vaja maski kanda. Kui mask tagab selle kandjale turvatunde, siis loomulikult – enese mugavus on äärmiselt oluline. Kuid väljas on nakkuse saamise tõenäosus väga väike, kui just sihilikult midagi terve mõistuse vastast ei tee. Ise kannan siseruumides maski, kuid niipea, kui värske õhu kätte saan, võtan selle eest ära.“

Loe lisa Tartu ülikooli kodulehelt Teadlaste vastused koroonaküsimustele.