Tanel Kiik

Foto: Loreen Pulk
Uudised
7. september 2021, 23:31

KUUS MILJONIT! Terviseameti külmlaos riknenud ravimite asendamine maksab algsest kaks korda enam (83)

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik rääkis „Esimeses stuudios“, et terviseameti külmlaos riknenud ravimite ja vaktsiinide asendused maksavad nende soetusväärtusest kaks korda enam ehk ligikaudu kuus miljonit eurot.

Kiik tõi välja, et õnneks pole praegu selliseid tarnehäireid nagu kriisi tipphetkel ja kõik vajalikud vaktsiinid-ravimid on kiiresti sobivatega asendatud.

„Asendusravimite ostmine saab olema oluliselt kallim kui see kolm miljonit, mis oli nende algne soetusväärtus. Nüüd tuli neid tarnida kiiremas korras ja parasjagu turul saadaval oleva hinnaga,“ nentis Kiik.

Ta tunnistas, et praeguste kalkulatsioonide kohaselt võivad need minna kaks korda kallimaks kui oli algne soetushind. Kellele esitatakse aga arve? Kiige sõnul pole vaidlus kindlustajaga lõpplahenduseni jõudnud.

„Küsimus on, mis saab kindlustusvaidlusest... Teiselt poolt – loomulikult on haigekassa pidanud needsamad ravimid kiiresti välja ostma. Kõige olulisem on, et ravimid-vaktsiinid jõuaks inimesteni, kes neid vajavad. See on prioriteet. Seejärel tegeleme kõigi teiste küsimustega, mis puudutavad hooneid, seadmeid ja kindlustusvaidlust,“ seletas Kiik.

Minister ütles, et inimestele ei ole manustatud külmlaos riknenud vaktsiine.

„Loomulikult oleme ravimiameti ja terviseametiga sel teemal suhelnud ja teadaolevalt pole ükski nendest vaktsiinidest kasutusse jõudnud. Need on kõik kas tagasi kutsutud või algusest peale kõrvale pandud, tänaseks maha kantud ja lähevad hävitamisele. Võin kinnitada, et ravimite üle on väga põhjalik järelevalve,“ rääkis Kiik.