Massvaktsineerimine Tondiraba Jäähallis Tallinnas.Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
10. september 2021, 14:25

LUGEJA KÜSIB | Miks ei kajastu terviseameti igapäevases statistikas koroonasurnute vaktsineeritus? (114)

Õhtulehele helistas lugeja, kes imestas, miks terviseameti igapäevases viimase ööpäeva koroonastatistikas ei ole öeldud, kas surnud Covid-19 haiged olid vaktsineeritud. Terviseameti töötajad selgitavad, miks see niimoodi on.

Terviseameti meediasuhete spetsialisti Kirsi Pruudeli sõnul ei kajastu need andmed pressiteadetes, kuna täpsem info surmade kohta tuleb viivitusega. Nimelt saadab terviseamet välja iga päev operatiivinfo, kuid surmade põhjuseid hakatakse pärast seda detailsemalt uurima. Terviseameti andmetel on praegu Covid-19 tõttu surnud Eestis ainult üks koroona vastu vaktsineeritud inimene.

Augusti lõpus levis sotsiaalmeedias väärinfo, nagu oleks 53 vaktsineeritud patsienti surnud koroonaviiruse tagajärjel. „Tegemist on esialgsete surmateatiste põhjal kokku pandud andmetega, mis on täpsustamata ja vajavad täiendavat kontrolli,“ kirjutas terviseamet enda kodulehel 26. augustil. Pruudel ütleb Õhtulehele, et nendest juhtudest oligi ühe vaktsineeritu surma põhjus koroonaviirus. Ülejäänud 52 puhul aga mitte.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp rõhutab, et täpsustamata andmete põhjal on väga kerge teha ennatlikke järeldusi, mis viivad vale tulemuseni. Sepp selgitab: „Nende 53 vaktsineeritud inimese surmajuhtumi seas on Covid-19 märgitud küll surma käivitava põhihaigusena, kuid reeglina põetakse samaaegselt mitmeid teisi raskeid haigusi. Näiteks kopsuvähiga nakatunud patsiendi surmateatisele võib arst esialgu märkida surma põhjuseks Covid-19, kuid lõplik diagnoos on siiski vähihaigus. Kutsun inimesi üles rahulikkusele ja mitte tegema järeldusi sotsiaalmeediapostituste põhjal, mille eesmärk on külvata hirmu ja segadust.“