Pilt on illustratiivne.

Foto: Vida Press
Uudised
21. september 2021, 10:26

INTENSIIVRAVIS ON ÜLLATAVALT PALJU PATSIENTE | Professor: põhjuseks on vaktsineerimata inimeste suur hulk (30)

Intensiivravi vajavate koroonapatsientide arv on jäänud Soomes üllatavalt suureks, kuigi vaktsineeritusega hõlmatus on kasvanud, kirjutab  uudisteportaal Yle. „Põhjuseks on vaktsineerimata inimeste suur hulk,“ ütles professor Matti Reinikainen, koroona intensiivravi koordineeriva töörühma juht.

Samuti mainib professor, et intensiivravi ei suuda päästa kõiki inimesi. Viimase aruande kohaselt on Soomes surnud 16 protsenti intensiivravi saanud koroonapatsientidest. „Nende hulgas on ka noori täiskasvanuid,“ nendib Reinikainen.

Intensiivravi vajadus pole vähenenud soovitud viisil, mis takistab ka piirangute kaotamist ja naasmist vabama elu juurde.

Augustis kasvas samal ajal intensiivravi vajanud patsientide arv umbes 10 patsiendi tasemelt veidi üle 30 patsiendini. Pärast seda on toimunud väike langus, kuid intensiivravi vajadus on endiselt märkimisväärselt suur. Viimastel nädalatel on patsientide arv püsinud 20–30 patsiendi vahel.

Reinikaineni sõnul mõjutab tulevast intensiivravi vajadust oluliselt vaktsineerimiskaitseta elanikkond. Professori sõnul on muretsemiseks mitu põhjust. Haigus on mõne inimese jaoks otseselt eluohtlik, kuid piirangute leevenedes suureneb ka kontaktide arv. Kui vaktsineerimata inimeste arv jääb suureks, võib lisanduda ka rohkem raskeid koroonajuhtumeid ja intensiivravi vajadus võib veelgi kasvada.

Kui vaktsineeritusega hõlmatus kasvab, on plaanis juba oktoobris piiranguid laiemalt tühistada. Valitsuse seatud eesmärk on saavutada üle 12aastaste hulgas 80protsendiline vaktsineeritus.

Valitsuse uute suuniste kohaselt on epideemia jälgimiseks kõige olulisemad näitajad haiglaravi ja intensiivravi vajavate patsientide arv, mitte igapäevane nakatumismäär. Seda tava muudeti, sest vaktsineerimine peaks vähendama Covid-19 tõsisemate juhtumite arvu.

Professori sõnul pole vajadus intensiivravi järele vähenenud nii kiiresti, kui loodeti. „Ja selle vajaduse lõppu pole veel näha,“ tõdeb Reinikainen. Tema sõnul on tööd veel piisavalt, sest haigus võib kiiresti levida ka kohalike haiguskollete kaudu.

Reinikaineni sõnul olid Venemaalt jalgpalli EM-ilt naasnud turistid hea näide sellest, kuidas koroonaolukord võib kiiresti halvemaks muutuda. Teatavasti said Venemaalt koroonanakkuse sajad Soome jalgpallifännid ja nakkus levis kiiresti üle riigi.