IKKA SAAB: Kui omavalitsusel pole kiirteste anda, võivad koolid soetada neid ka apteegist.

Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
22. september 2021, 10:14

KOROONA KIIRTESTID KOOLIDES: milliste muredega tuleb rinda pista? (1)

Millistes koolides on probleeme koroonatestimisega? Milles need seisnevad? Välja võib tuua testide puuduse suuremate omavalitsuste koolides ja testimajandusega kaasneva ajakulu, selgus haridus- ja teadusministeeriumile antud vastustest.

15. septembril kirjutas Õhtuleht, et koroona pressib koolidesse, ning samas selgus, et igas koolis ei pruugi kiirteste ollagi. Haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) kriisijuht Rain Sannik ütles toona, et nad tegelevad olukorra kaardistamisega, saamaks teada, kui paljudes koolides on probleeme testimise läbiviimisega ja milles need mured täpsemalt seisnevad.

Nüüdseks ongi HTM küsinud kõigilt kohalikelt omavalitsustelt ja erakooli pidajatelt testimise kohta. „Tagasisidest selgus, et osadel juhtudel on tarvis olnud teha suuremaid hankeid ja see on võtnud aega. Selline mure on olnud eelkõige suurematel omavalitsustel,“ räägib Sannik. Veel tuli välja, et testimine on ajamahukas. „Testimisega varustatus on kulgenud üldjuhul rahuldavalt,“ lisab ta. Kui õpilaste testimiseks on kiirteste juba varem vaja läinud, aga koolidesse pole need jõudnud, siis võib kool soetada need ka apteegist, sõnab Sannik.

Pärnumaal asuva Audru kooli direktor Peep Eenraid ütles 15. septembril Õhtulehele, et neil koolis kiirteste veel ei ole ja tekkinud koroonakolde tõttu tuli minna kaugõppele. Praegu on koolipere tagasi kontaktõppel. Direktor tõdes veel ka 21. septembril, et testid pole nende kooli jõudnud.

Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar kinnitab, et testid on kõigis Pärnu koolides olemas ja vajadusel saab neid linnavalitsusest juurde. „Segadus võib olla tekkinud seepärast, et praegu koolides kasutatavad testid olid algselt mõeldud õpetajate testimiseks. Samas pole keelatud neid õpilastel kasutada. Testide puudust linnavalitsuses ei ole,“ räägib ta. Roosaar lisab, et 30. septembril saabub Pärnusse veel 8000 testi, kuid vajadusel saavad koolid juba varem linnavalitsusest koroona kiirteste juurde küsida.