Dr Viktor Vassiljev.

Foto: Robin Roots
Hea nõu
26. september 2021, 15:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kui inimesel on difteeria, siis kas temaga kokkupuude on eluohtlik? (1)

„Kui inimesel on difteeria, siis kas temaga kokkupuude on eluohtlik?“

Difteeria levib piisknakkusena ja lähikontaktis haigega. See on meil tänu kaitsesüstimistele üsna haruldane nähtus, tegemist on küll lastehaigusega, aga võib nakatuda ka täiskasvanud inimene, kes pole difteeria vastu vaktsineeritud. Ja sellisel juhul võib difteeria kulgeda tal üsna raskelt, aga eks see sõltu ka üldisest tervislikust seisundist, immuunsüsteemi korrasolekust ja kaasnevatest haigustest.

Veel sada aastat tagasi oli difteeria üks väikelaste surmade peapõhjusi, tänapäeval tuuakse enamasti sisse või nakatutakse kuskil kaugel maal reisides, kuid päris kadunud pole ta kuskile, ja kui tänu vaktsiinivastaste pingutustele langeb Eestis difteeria vastu vaktsineerimisega hõlmatus alla kriitilise piiri, siis pole välistatud difteeria laiem levik.

Vaatamata kõigile lastenakkustele pole inimkond läbi aegade ka ilma kaitsesüstideta välja surnud, kuid arvestage sellega, et kakssada aastat tagasi oli üsna tavaline, et perekonda sündis 10 last ja ellu jäi kolm. Nii et kui tahate vaktsiinivabalt elada, siis palun väga – sünnitage kümme last ja seitse matke maha. Nii lihtne see ongi.