Dr Viktor Vassiljev

Foto: Robin Roots
Hea nõu
27. september 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha meeletult madala vererõhuga? (6)

„Mul on vererõhk meeletult madalaks läinud. Noorelt oli kõrge, aga nüüd on heal juhul 110/80. Jalutan 2 korda päevas pool tundi, hakkasin veel nõelravis käima, kord kuus pannakse 20 nõela üle keha. Mul on lülisamba diskiga probleem, röntgen näitas. Veidi parem hakkas, aga pikemalt jalutada ei jaksa.“

Eks selle rõhuga ole kuidas kellelgi. Enamasti vanusega tõuseb ja saavutab tipu kuuekümnendates-seitsmekümnendates aastates, siis hakkab langema. Põhjuseks ealised muutused vereringes. Süda ei jõua enam lüüa nii, nagu vanasti, ei pumpa rõhku üles. Arterid väikestviisi lupjuvad ja kitsenevad, aga veenid, vastupidi, laienevad, nende seinad muutuvad lõdvemaks, suureneb venoosse vere maht ja vastavalt väheneb vererõhk.

Ning veel üks põhjus – südameravimid, enamasti need aeglustavad südame tegevust, langetavad vererõhku ja vähendavad inimese füüsilist jõudlust. Siin tuleb teha rohkem koostööd oma perearstiga. Ärge häbenege arsti tülitamast, ta ainult teie pärast seal perearstikeskuses ju istubki. Ja ärge unustage oma tohtrile mainimast, et te nõelravis käite – ega ta ei keela, aga peab teadma.

Lülisamba muredega on palju häid ravimeetodeid, perearst kindlasti oskab soovitada mitut võimalust. Näiteks sanatoorne ravi oleks pärast nõelu päris hea. Ega see disk nooremaks lähe, nii et jõuab veel proovida üht kui teist, diskiprobleemide ravi ongi eluaegne ja küllaltki loominguline protsess.

Sellist ravimeetodit, mis kõigist teistest parem, pole olemas. Ühele aitab üks ja teisele teine, eks tuleb neid proovida, aga mingit abi saab alati.