Ülekaaluline inimene

Foto: PA / Scanpix
Uudised
5. oktoober 2021, 21:56

EESTI KIIRABIL AINA KAALUKAM TÖÖ: 300kilose patsiendi haiglasse toimetamiseks läks vaja 13 inimese jõudu (73)

Aina kaalukamaks muutunud patsientide tõttu on kiirabi on viimasel ajal soetanud varustust, millega saaks haiglasse viia ka mitusada kilo kaaluvaid haigeid. Tallinna Kiirabi juhi Raul Adlase sõnul ei ole haruldane, kus ühe patsiendi liigutamiseks on vaja mitut kiirabibrigaadi või lausa päästemeeskonda.

Paar korda nädalas on Tallinna kiirabibrigaadid olukorras, kus meedikud ei jaksa haiget omal jõul autosse viia, vahendas „Aktuaalne kaamera“. Tavaliselt kutsutakse sel juhul appi teine brigaad, aga alles kaks nädalat tagasi oli juhus, kus appi tuli kaks päästemeeskonda. Vaid 13 inimese jõul õnnestus ligi kolmesajakilone patsient haiglasse aidata.

„Kui mina veel koolis käisin, siis õpetati, et keskmine inimene kaalub 70 kilogrammi ja kõik ravimid doseeriti, arvestades keskmist inimest. Täna 70kilost täiskasvanud meest Eestis leida on päris keeruline,“ nentis Adlas.

Aina kogukamate patsientide tõttu läks Tallinna kiirabi seitsme aasta eest üle Ameerika standardite järgi valmistatud kanderaamidele, millega võib transportida kuni 270 kilo kaaluvaid haigeid. Paari aasta eest lisandus varustusse raskustekk kuni 300kilose patsiendi transpordiks.

„Suurem patsient on tihtipeale raskemini haige rohkemate kaasnevate haigustega ning halvemas üldseisundis juba saabudes. Pluss see autosse saamine on problemaatiline. Tihtipeale veenitee saamine on problemaatiline. Kui ta on juba autos, siis ega tegelikult õde väga hästi ligi ei pääse,“ ütles Kuressaare Kiirabi juht Mihkel Laidna.

Laidnal on mandril töötades olnud kogemus, kus kogukas patsient tuli raamile koormarihmadega kinnitada, sest kui haige peaks sõidu ajal raamilt maha kukkuma, siis pole võimalik teda vahekäigust kätte saada.

Kui kiirabi jääb patsientide transportimisel hätta, siis tulevad appi päästjad.

„Selliseid kiirabi abistamisi on iga-aastaselt päris palju, see suurusjärk on mõnevõrra alla 3000 kutse aastas. Kutsete koguarvust moodustab see umbes kümme protsenti,“ rääkis päästeameti päästetöö osakonna juhataja Martin Laming.

Päästjate abi ei vajata mitte ainult väga kogukate patsientide puhul, aga ilma liftita, kitsaste trepikodadega korrusmajades on seda vaja ka tavaliste patsientide transportimisel.

„Siin ei mängi ainult kortermajad rolli. Talud ja maakohad, tihtipeale viib patsiendi juurde lihtsalt käik. Teerada läbi tubade viib patsiendi voodini, pole kuhugi varustustki panna. Siis on patsienti, isegi kui ta ülekaaluline pole, väga keeruline kätte saada,“ tunnistas Laidna.

Kuressaare kiirabi muretses mullu EMOsse raami kuni 400kilose patsiendi jaoks. Seni pole seda vaja läinud.