Foto: Envato Elements
Sisuturundus
18. oktoober 2021, 14:23

Tänapäeva probleemid: südamehaigused ei küsi enam vanust

Südamehaigused ei ohusta ainult eakaid inimesi. Tänapäevale omane stress ja ebatervislik eluviis võivad südant kahjustada ka nooremas eas.

Kurb statistika näitab, et südamehaigused tabavad järjest nooremaid inimesi. Selle tõttu on mõistlik oma südame tervise eest hoolitseda enne kui tõsisemad tervisehäired juba käes on.

Sõltumata vanusest on südamehaiguste riskitegurid järgmised: suitsetamine, liigne kehakaal, vähene füüsiline aktiivsus, kõrgenenud kolesterooli tase, diabeet, kõrgenenud vererõhk ja liigne alkoholi tarbimine. Südamele panevad lisakoormuse ka vaimne ülepinge, liigne töökoormus ja kestev stress. Harrastussportlastel tasub hoiduda liigsetest koormustest, mis samuti võivad südant ohustada.

Allpool on mõned üldised nõuanded kõigile, kes hoolivad oma südame tervisest.

Oluliseks lähtepunktiks on see, et südame tervise eest saab hoolitseda ka elu nautides ning ilma rangete piiranguteta.

Positiivsus tagab südame tervise. Negatiivsed emotsioonid, muretsemine ja viha kahjustavad südant, aga positiivsed emotsioonid toetavad ja tugevdavad südant. Läbi oma mõtlemise korrastamise saab keskenduda meeldivatele asjadele ning sel moel luua eeldused pikaks ja tegusaks eluks. Positiivsete emotsioonide saamiseks ja lõõgastumiseks on palju võimalusi: mõnusa muusika kuulamine, lemmikloomaga tegelemine, laheda raamatu lugemine, käsitöö, ühised ettevõtmised koos sõpradega.

Enamus südamele kasulikest asjadest on meeldivad.

Füüsiline koormus on vajalik, aga sport ei ole kohustuslik. Selleks, et tagada oma südame tervise jaoks oluline füüsiline koormus, ei pea ilmtingimata kümneid kilomeetreid jooksma või tundide viisi trennis rassima. Piisab ka hoogsamast pooletunnisest jalutuskäigust looduses. Võimlemise saab edukalt asendada tempoka muusika taktis tantsimisega.

Alkoholiga ei tohi liialdada, kuid sellest ei pea ka täielikult loobuma. Pokaal punast veini ei tee midagi halba, vaid pigem tuleb südamele kasuks. Väike alkoholikogus võib tõsta „hea“ HDL-kolesterooli taset ning aidata ära hoida trombide teket.

Süüa võib praktiliselt kõike, aga mõistlik on mõnede toiduainetega (nt rasvane sealiha, rämpstoit, pagaritooted ja maiustused) mitte liialdada. Kõige olulisem on lihtne reegel: toitu mitmekesiselt – see on hea tervisele ja muudab ka igapäevase elu vaheldusrikkamaks. Südame tervist toetavate toiduainete loetelu on pikk ja neist saab teha väga maitsvaid roogi.

Rohkem kala, vähem liha. Kaladest tasub eelistada avamerekalu, mis sisaldavad palju südamele kasulikke oomega-3 rasvhappeid. Loomsetest toodetest on soovitatav eelistada väherasvast liha, kanamune, kodujuustu.

Rohkem värskeid aedvilju, vähem maiustusi. Saiakesed, küpsised ja kommid on kasulik asendada puuviljade ja pähklitega ning pastatooted köögiviljadega.

Mida värvilisem, seda parem. Hea on süüa erinevaid puu- ja aedviljade kombinatsioone: nii rohelisi, oranže kui kollaseid vilju ning tumedaid marju. Need toidud sisaldavad erinevaid antioksüdante ning on ka rikkad B-grupi vitamiinide poolest.

Looduslikud vahendid südame toetuseks

Riskirühmadesse kuuluvatel inimestel soovitatakse kasutada südant toetavaid looduslikke vahendeid. Uut ja kõige tõhusamat südamele ja veresoonkonnale mõeldud toodete põlvkonda esindab looduslik komplekspreparaat Cardilong.

Cardilongi koostisse kuuluvad ravimtaimede ekstraktid, mineraalid ja bioloogiliselt aktiivsed ained (koensüüm Q10, aminohapped, vitamiinid), mis toetavad ja tugevdavad südame tervist ning aitavad säilitada südame normaalset ja ühtlast rütmi. Selline tasakaalustatud koostis kergendab südame koormust ning tagab südame häireteta töö pikkadeks aastateks. Cardilongi soovitatakse südamehaiguste riskirühma kuuluvatele inimestele, aga ka aktiivsetele harrastussportlastele. See sobib südame toetuseks hästi nii noorematele kui ka eakamatele inimestele.