Nüüd on viimane aeg suitsetamine maha jätta!

Foto: Vida Press
Keha
14. oktoober 2021, 10:39

VIDEO | KOPSUARST SELGITAB: need on põhjused, miks suitsetajaid võib koroona tabada eriti raskelt (22)

Palju on räägitud, et suitsetajatel ja veipijatel kulgeb COVID-19 raskemini ja nad taastuvad haigusest  aeglasemalt. Aga miks? Kopsuarst prof Alan Altraja selgitab, miks on suitsetajad ja veipijad, aga ka kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega inimesed koroonaviirusele vastuvõtlikumad.

COVID-19 ründab peamiselt kopse. Iga hingetõmbega tagavad kopsud meile eluks vajaliku hapnikuvahetuse, kuid samal ajal võitlevad mikroobide, allergeenide ja õhu saasteainetega. Paljugi sõltub inimese tervisekäitumisest, kui raskeks ta selle ülesande oma kopsudele teeb.

„Krooniliste kopsuhaigustega, ennekõike kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega (KOK) patsiendid ning praegused ja endised suitsetajad on palju vastuvõtlikumad koroonaviirusele. On tunduvalt suurem tõenäosus, et nendel inimestel progresseerub haigus raskemateks vormideks, kopsupõletikuks ja kulgeb südamekahjustusega,“ kinnitab kopsuarst.

Miks on suitsetajad ja KOK haiged vastuvõtlikumad? Arst selgitab nii koroonaviiruse omapära kui mõju suitsetajatele ja KOK haigetele.

Kõigepealt toob ta välja, et koroonaviirus on nakkavam kui näiteks meile tuntud gripp. „Teiseks põhjustab KOK, aga ka suitsetamine inimese hingamisteedes ehituslikke muutusi, mis muudab hingamisteed vastuvõtlikuks, vähendades hingamisteede loomulikku puhastumist,.“

Kolmandana toob arst välja, et suitsetamine ja KOK halvendavad ka hingamisteede ja kopsude immuunrakkude funktsiooni ja antikehade talitlust.

Professor märgib, et koroonaviirused tervikuna, aga ka uus koroonaviirus põhjustab immuunsüsteemi ülereageerimist, mis tavakeeles väljendatuna tähendab ebaotstarbekat reaktsiooni, mille tulemusena tekib kopsus kopsupõletik, südames võib tekkida oodatust suurem kahjustus jm.

Professor toob näiteks Hiinas avaldatud uuringu, mille  tulemuste järgi areneb suitsetajatel koroonaviirusinfektsioon 14 korda suurema tõenäosusega kopsupõletikuks ja patsientidel on risk surra.

Vaata kopsuarsti pikemat selgitust videost!