Pilt on illustratiivne

Foto: Vida Press
Uudised
20. oktoober 2021, 20:11

Õdede liidu juht kutsub üles vaktsineerima: tervishoius on päriselt jaks otsas – õed on kurnatud ja reservi pole (117)

Saan iga päev mitmeid telefonikõnesid õdedelt, kes lihtsalt ei jaksa enam tööd teha. Saan kirju inimestelt, kes töötavad ebanormaalsetes töötingimustes ja kelle aastas lubatud ületunnid on täis, aga asendajaid pole kusagilt võtta. Tervishoius on päriselt jaks otsas – õed on kurnatud ja reservi pole.

Paljude jaoks on tähendanud vaktsineerimine vabadust kohvikus ja kinos käia. Nüüd ei ole vaktsineerimine enam vabadus, vaid ellujäämiseks hädavajalik. Abi andjaid ja abi saamise võimalusi on üha vähem. Kiiresti oleme jõudmas olukorda, kus sinu, su lapse või vanema elu sõltub sellest, kas tervishoius on veel mõni vaba voodikoht ja kas on veel mõni õde, kes jaksab teid hingamisaparaadi külge ühendada.

Vaktsineerimine annab tervishoiule võimaluse ravida haigusi, mis juba enne COVID-19 massilist levikut meie inimesi kimbutasid ja teevad seda siiani. Praegu läheb tervishoius lõviosa jõudu sellele, et ohjeldada haigust, millele on ennetusmeetmed olemas ja abita jäävad teiste oluliste muredega inimesed.

Kui sa oled seni jätnud vaktsineerimata, palun mõtle nüüd ümber! Tee enda kaitseks vajalik vaktsiinisüst, nii väldid rasket haigestumist ja vähendad viiruse levikut. Sellega saad päästa iseenda ja aitad Eesti tervishoiusüsteemi püsti hoida.

Anneli Kannus

Foto: Meeli Küttim

Kallis otsustaja, palun tee otsuseid!

Isegi siis, kui tuleb hiljem ümber otsustada, on otsus parem kui otsustamatus. Tervishoiusüsteem on mitmes kriisis korraga – õdede puudus ja COVID-19 pandeemia. Mõlema lahendused on otsuste ootel.

Suurenda õe õppekohtade arvu, et kunagi oleks lootust rohkematele kolleegidele, kelle toel Eesti inimesi aidata. Õed on nagu superkangelased, kuid ka meie väsime, vajame puhkamisaega ja suudame ühe vahetuse jooksul aidata vaid piiratud arvu inimesi.

Aita õdesid, saates selgeid teaduspõhiseid sõnumeid. Räägi asjadest nii, nagu need on. Kui sa ei tea, kuidas asjad on, küsi meilt. Me tutvustame sulle, kui hädas tervishoid tegelikult on ja millise koormusega töötatakse. Näita riigijuhtimises eeskuju ja tee otsused, millistel elualadel ja ametites on vaktsineerimine eeltingimus töötamiseks.

Kriisi lõppedes ei vähene töö tervishoius. Seni ootel olnud asjad vajavad lahendamist ja eelkõige otsuseid. Oluline on ka pärast ellu jääda. Vaata suurt pilti, vaata ka tulevikku!