Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
27. oktoober 2021, 12:02

Terviseameti prognoos: haiglavõimekuse kriitiline piir jõuab kätte juba järgmisel nädalal (83)

Terviseameti nädala epiidiülevaatest selgub, et eeldatavasti juba 3. novembril ületab koroonaviirusega haiglaravil viibijate hulk 600 patsiendi piiri. Terviseameti hädaolukorra staabi juht Ragnar Vaiknemets on seda varasemalt nimetanud kriitiliseks piiriks, millega haiglad veel vaevu hakkama saaksid. 700 patsiendini, mida terviseamet loeb haiglasüsteemi maksimaalseks võimekuseks, jõuame prognoosi kohaselt novembri keskpaigaks.

Foto: Terviseamet

Mureks pole mitte voodikohtade arv, mida saaks juurde teha, vaid juba pikemat aega ületunde teinud tervishoiutöötajate ülekoormatus. Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Arkadi Popov ütles möödunud nädalal saates „Ringvaade“, et haiglad peatavad järjest plaanilist ravi, kuid eriarstid ja meditsiiniõed soovivad üha vähem minna oma erialalt uuesti tööle koroonaosakondadesse. „Me praegu puutusime sellega kokku päris tõsiselt. Kui pidime komplekteerima personaliga meie COVID-osakondi, siis järjest ja järjest inimesed, kes peaksid minema COVID-osakondadesse, kas ütlevad ära, kirjutavad lahkumisavaldusi või lihtsalt ütlevad, et see ei ole õiglane, miks meie peame seda tegema.“

Kriisiolukorras on arutlusel ka kaitseväe kaasamine tervishoiusektori abistamisse. Kaitseminister Kalle Laanet saatis tervise- ja tööministrile kirja, milles kinnitas valmisolekut toetada haiglaid COVID-19 kriisiga toime tulemisel täiendavate parameedikute ja hingamisaparaatidega juhul kui kriis peaks veelgi süvenema, samuti on kaitsevägi valmis appi kutsuma reservväelased.