Terviseameti hädaolukorra staabi juhi asetäitja Kalle Kitsing.

Foto: Kuvatõmmis terviseameti pressikonverentsi videopildist.
Uudised
27. oktoober 2021, 12:55

VIDEO | Terviseamet: 29. oktoobrist tuleb kõikides meelelahutusasutustes kanda maski, piirangute eirajaid karistatakse (357)

Terviseameti hädaolukorra staabi juhi asetäitja Kalle Kitsing, terviseameti nakkushaiguste osakonna nõunik Irina Dontšenko, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Tago Trei osalesid pressikonverentsil, kus anti ülevaade COVID-19 hetkeolukorrast, vaktsineerimise seisust ja kontrollimeetmete täitmise järelevalvest.

Vaata pressikonverentsi videosalvestust siit!

Irina Dontšenko rääkis, et viiruse leviku riskitase on väga kõrge ja levik on ulatuslik, mis tähendab, et viirust on võimalik saada igalt poolt. Täna ületati Eestis 2000 uue nakatunu piir. Koroonaviirusega on haiglaravil 525, intensiivravil neist 45 ja juhitaval hingamisel 24 inimest.

Nakatumiskordaja on hetkel 1,2, kõrgem näitaja on lõuna ja lääne regioonis. Uuel nädalal lisandub keskmiselt 1600–1800 uut nakatunut päevas.

40% uutest nakatunutest on nakatunud pereringis, 16% said nakkuse koolist või lasteasutusest ning 8% töölt.

Koldeid oli eelmise nädala seisuga 216, üle poole neist on koolikolded. Eesmärk on maksimaalselt koolid lahti hoida. Juhul, kui maakonnas kasvab haigestumine piirini, kus on vajalik laste distantsõpe, siis seda tehakse. Riigipõhist lähenemist, et kõik koolid saadetakse distantsõppele, hetkel ei ole. Pärast vaheaega teevad lapsed kaks korda nädalas antigeeni kiirtesti. Kui test osutub positiivseks, läheb laps koju ja kordab PCR-testi. Positiivse testi korral jääb klass karantiini koju.

Kõrgeim nakatumine on koolilaste seas ja eelkõige vanuserühmas 10–14 aastat. Kuna lapsed pole teatud aega saanud vaktsineerida, pole nakatumiste vältimiseks hõlmatus veel piisav.

Koolivaheajaga seoses pani Dontšenko inimestele südamele, et lapselapsi ei saadetaks vanavanemate juurde.

Vaktsineerimise kõrval on endiselt olulised maskide kandmine, distantsi hoidmine, käte hügieen ja ruumide ventileerimine. Dontšenko kutsus üles vaktsineerima end ka gripi vastu. 65+ inimesed saavad end esmakordselt tasuta vaktsineerida.

Tanel Kiik ütles, et haiglas olevate patsientide hulk on kasvanud kaks korda kiiremini, kui prognoosid seda mõned nädalad tagasi ette nägid. Eriti keeruline on olukord Lõuna regioonis, haiglate täitumus on sama nagu eelmise koroonalaine tipphetkel.

Vaktsineerimise tempo on piirangute kehtestamise otsuse järel tõusnud, möödunud nädalal tehti üle 10 000 esmase vaktsiinidoosi.

Kiik rõhutas, et koroonaolukord on oluliselt parem Euroopa regioonides, kus vaktsineerimisega hõlmatus on kõrgem. Kiik tunnustas Tallinna linna kodus vaktsineerimise teenuse käivitamise eest.

Kiik soovitas ära jätta kõik välditavad kohtumised ja tegevused. Koolivaheaeg võib kaalukausi nihutada ühele või teisele poole: on võimalik, et välismaalt tuuakse sisse uusi tüvesid, või vastupidi suudetakse katkestada nakkusahelaid.

Kalle Kitsingu sõnul on terviseamet seni lootnud, et ettevõtjad mõistavad pandeemia tõsidust. Paraku pole leebe suhtumine viinud piirangute täitmiseni, nagu on loodetud. Vabariigi valitsus on 25. oktoobril kehtestanud uue korralduse, millega tõhustati maski kandmise kohustust. Kõikides avalikes kohtades on maski kandmine kohustuslik. Kõikides nendes kohtades, kus küsitakse Covid-tõendit, on maski kandmine rangelt soovituslik. 29. oktoobrist hakkab kehtima uus korraldus, kus kõikides meelelahutusasutustes tuleb kanda maski. Terviseamet tõhustab sellest nädalast reide suuremates Eesti linnades. Fookuses on kõik ettevõtted, mis vilistavad kehtivatele piirangutele. Kõiki neid ettevõtteid ja kodanikke karistatakse.

Maski peavad kandma kõik inimesed, kel pole tervislikku vastunäidustust. Kui inimesel pole politseile ette näidata sellist arsti poolt antud tõendit ja ta ei kanna maski, siis tema suhtes algatatakse koheselt väärteomenetlus.

Menetlustoiminguteks võivad olla ettekirjutus või väärteomenetlus. Kui inimene keeldub maski kandmast ja lahkumast, siis viiakse ta sunniga poest või toitlustusasutusest välja.

Kodanikel peaks alati kaasas olema ka isikut tõendav dokument.

Kitsing tänas Ekspress Gruppi viiruseteemaliste artiklite kommentaariumi kinnipaneku eest.

Tervishoiusüsteemi kokkukukkumist aitab Kitsingu sõnul vältida vaktsineerimine.

Vabaduse väljaku meeleavaldusel osalenutele ütles Kitsing, et kui nad raskelt haigestudes satuvad intensiivravile, siis seal tegelevad nendega samad meditsiinitöötajad, kelle vastu nad hõiskasid.

Tago Trei ütles, et suu ja nina tuleb katta kaitsemaskiga. Kohustusest vabastab üksnes meditsiiniasutuse väljastatud tõend. Kontrollitakse, kas Covid-tõendi kontrolli kohustusega ettevõtted täidavad seda kohustust. Läinud nädalal kontrolliti 1000 asutust, millest 5 suhtes alustati menetlust. Ei ole vabandus, et kontrollijatel pole vahendeid, sest kontroll.digilugu.ee on kõigile kättesaadav.

Küsiti, kuidas hakkab välja nägema koolivaheaja järgselt õpilaste masstestimine. Kiik selgitas, et kasutama hakatakse kiirteste. Kiik ei näinud probleemi selles, et Tallinnas jäävad koolid pärast vaheaega nädalaks osaliselt distantsõppele. Kui haigusnäitajad on kõrged, siis mõnel pool on selline lähenemine mõistlik.

Küsiti, et kui terviseameti prognoosi järgi ületatakse paari nädala pärast haiglate võimekus, siis miks ei reageeritud varem. Kiik ütles, et valitsus on juba astunud samme ja astub sel nädalal uusi samme, et katkestada nakkusahelaid ja tõsta vaktsineeritust. Kokku on lepitud ka lisaraha eraldamine haiglate COVID-osakondadele. Sihiks on, et me ei jõuagi 700+ patsiendini haiglates.

Õhtuleht küsis, kas valitsus kaalub personalikriisi leevendamist, värvates õdesid välismaalt, näiteks Ukrainast. Kiik vastas, et Eesti riik pole veel kelleltki abi palunud, kuid olukorra halvenedes kaalutakse kõiki alternatiive. Esialgu on lihtsam meie oma tööjõu ning tudengitega hakkama saada.

Küsiti, mida arvatakse Isamaa ettepanekust luua vaktsiinikahjude kindlustusfond. Kiik ütles, et ta toetab seda mõtet: patsiendikindlustuse loomise raames võiks tekkida ka vaktsiinikahjustuste käsitlemise võimalus.

Küsiti, kui haiglates on kriitiline piir 600 patsiendiga kohe käes, siis millal plaanib Tanel Kiik tagasi astuda. Kiik vastas, et tehakse tööd, et ülekoormus kätte ei jõuakski. Lõuna regioon on juba oma võimekuse tipus, Põhjas on kaks korda väiksemad numbrid, kui oli senine tipp. Kiige sõnul on tema vastutus selles, et haiglaravi võimekus oleks tagatud. Tema tagasiastumine haiglate koormust ei leevendaks.